Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘TOVERTAFEL ACTIVEERT MENSEN MET DEMENTIE’

De Tovertafel projecteert interactieve spellen op tafel. Een sensor detecteert handbewegingen, zodat de innovatieve lichtprojecties reageren op de bewegingen van de spelers. “De Tovertafel zorgt ervoor dat mensen met dementie weer verbinding krijgen met anderen, zoals hun familie of de verzorgenden”, zegt Claudia de Widt van het bedrijf Tover. “Dat maakt hun dag een stukje mooier.”

APATHIE DOORBREKEN
Zes jaar geleden bedacht Hester Le Riche de Tovertafel tijdens haar studie aan de TU Delft en ze ontwikkelde het samen met de VU in Amsterdam. “Hester wilde een manier bedenken om apathie bij mensen met vergevorderde dementie te doorbreken. Dat is een groot probleem in veel zorginstellingen. De Tovertafel moet de mensen weer in beweging krijgen en voor meer sociale interactie zorgen”, vertelt Claudia. “Ook voor verplegend personeel is het belangrijk verbinding te kunnen maken met de mensen die ze verzorgen.” Inmiddels is de Tovertafel een internationaal succes; er zijn al zo’n 5.500 tovertafels in zorginstellingen wereldwijd, zoals in Amerika, Canada en diverse Europese landen. “We maken inmiddels ook specifi ek ontwikkelde spelpakketten voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een extra uitdaging.”

VLINDERS VANGEN
De spellen die je op de Tovertafel speelt zijn heel divers, voor individueel of gezamenlijk gebruik, en van puzzels tot vlinders vangen, herfstbladeren opvegen en woordspelen. Maar ook zie je vissen of vliegers voorbijkomen, kun je rijmpjes afmaken of liedjes meezingen. “Mensen die verder in hun dementie zitten, gaan steeds meer terug naar hun kindertijd. Het zijn daarom vooral heel herkenbare beelden en klanken.” Families en het zorgpersoneel zijn blij met de Tovertafel, zegt Claudia. “We krijgen veel goede reacties. Voor families is het toch lastig om onderwerpen te vinden om over te praten of herkenning te vinden. Het doet echt iets met mensen.” Dat bleek ook op 29 november tijdens Giving Tuesday, een wereldwijde actiedag om iets goeds te doen. Tover bracht die dag tientallen cadeautasjes langs bij zorginstellingen om medewerkers en bewoners een hart onder de riem te steken. Daarnaast werd één instelling verrast met een gratis Tovertafel: woon-zorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Claudia: “De bewoners konden gelijk gaan spelen. Daar gebeurde iets moois. Toen bewoner Wim van 92 aanschoof aan de Tovertafel, verscheen een grote glimlach op zijn gezicht. Heel bijzonder, want hij had al een jaar niet gelachen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren