Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Koninklijke kwesties

Normaal gesproken ben ik al niet zo’n fan van die jaaroverzichten in de media en ook dit ellendige jaar hoef ik niet nog eens voorbij te zien komen met die overdaad aan corona-informatie. In het begin vond ik de naam van het virus nog grappig: corona betekent ‘kroon’ in het Spaans en het is de naam van een populair Mexicaans biertje. Máxima liep bij een bezoek aan een supermarkt langs een pallet met dat biermerk en die foto heb ik in vele internationale tijdschriften teruggezien. Toen had het misschien nog wat grappigs, maar miljoenen doden wereldwijd verder valt er niks meer te lachen. De koning en de premier maakten in 2021 een inschattingsfout door het koninklijk gezin naar Griekenland te laten reizen. Beiden boden excuses aan, de koning zelfs drie keer. Maar op Koningsdag – zes maanden later – bleek het vertrouwen in hem enorm gedaald. Over de tienduizend Nederlanders die in dezelfde periode naar het coronavrije Griekenland gingen hoorde je niks. Dat is ook logisch, zij hebben géén voorbeeldfunctie.

MEGHAN, HARRY EN DE MILJOENEN
Gelukkig hebben de monarchieën er alles aan gedaan om voor afl eiding te zorgen. Overigens vaak ongewild en ongewenst. Ik kan me niet herinneren dat er een jaar was met zo veel ‘grote gebeurtenissen’. Het interview van prins Harry en Meghan Markle met Oprah Winfrey sloeg in als een bom. Niet alleen was het Britse koningshuis haar populairste prins kwijt, het werd door het paar ook nog een beschuldigd van racisme. Hoewel de Britten de kant van hun koningshuis kozen en Harry een verrader noemden, staan de Amerikanen juist weer aan de kant van Harry en Meghan. Harry’s hartverscheurende opmerking dat hij destijds zijn moeder niet had kunnen beschermen en ’dus’ nu opkomt voor zijn gezin, galmt nog na in mijn hoofd. Het is ontzettend treurig, maar laten we wel zijn: Harry en Meghan zijn geen Charles en Diana. Eenmaal in Amerika werd het ene miljoenencontract na het andere afgesloten.

ELIZABETH STEEDS MEER BUITEN BEELD
Voor prins Philip, van wie Harry de lievelingskleinzoon was, moet er heel wat verdriet zijn geweest in de laatste maanden van zijn leven. Na zijn dood verdween zijn echtgenote grotendeels uit beeld. Elizabeth begeeft zich nog maar zelden onder de mensen. Begrijpelijk gezien haar leeftijd en de gevaren. Ze ontvangt premier Johnson en ambassadeurs op Buckingham Palace terwijl ze zelf op Windsor Castle verblijft en communiceert via een video-verbinding. Zo ‘bezocht’ ze ook de bedrijven en instellingen die ze normaal gesproken persoonlijk had bezocht.

WAAROM GEEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING?
Alle vorstenhuizen weten hoe belangrijk het is om zichtbaar te blijven. Hoe dichter bij de bevolking hoe populairder de monarchie. Koningin Máxima deed bijna elke dag wel een video-call met haar vaste organisaties. De koning nam contact op met vele zorgmedewerkers en klapte natuurlijk met zijn gezin mee toen die helden een applausje kregen. Persoonlijk vond ik dat wat magertjes. Nederland heeft een prachtige medaille die zelden wordt uitgereikt. Het is de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Het is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Een lintje is in feite een stukje metaal met een stofje, maar het heeft grote betekenis. Méér betekenis denk ik dan een bonus en de gênante discussie daarover.

EEN POSITIEF STAARTJE
Maar nu ben ik weer bij corona beland en weg bij de Spaanse betekenis van het woord. Over Spanje gesproken: de gevluchte voormalige Spaanse koning wil weg uit Abu Dhabi. Hij wil het woestijnparadijs verruilen voor het Portugese Estoril, waar hij zijn jeugd ook al in ballingschap vervulde. En prinses Charlene van Monaco verdween naar Zuid-Afrika waar ze geopereerd werd en maandenlang herstelde. Toen ze eindelijk terugkeerde naar haar gezin werd ze een dag later weer opgenomen, wegens oververmoeidheid en depressieve klachten. Al deze koninklijke ellende kreeg gelukkig op het einde van een jaar een positief staartje. Dankzij een leuk boek van Claudia de Breij leerden we prinses Amalia eindelijk beter kennen. En in België nam de kersverse prinses Delphine, een buitenechtelijke dochter van koning Albert, deel aan ‘Dancing with the stars’. Zij heeft kennelijk nog niet begrepen dat dat niét de manier is waarop royals in beeld moeten blijven. Benieuwd van 2022 ons gaat brengen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren