Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

HART ONDER DE RIEM VOOR UITGEZONDEN MILITAIREN

‘Missie MAX’ is opgezet om het thuisfront van uitgezonden militairen en politiemensen rond de feestdagen een bijzondere dag te bezorgen. Juist in deze periode is het gemis groot. In een speciale editie van ‘Missie MAX’ bezoekt Jan Slagter samen met de nieuwe Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, de militairen in Litouwen.

De militaire aanwezigheid in NAVOverband is bedoeld om de bevolking van Litouwen gerust te stellen en Rusland af te schrikken. Nederland wil de bijdrage aan de troepenmacht met drie jaar verlengen en verhoogt het aantal Nederlandse militairen binnenkort met maximaal tachtig. De Commandant der Strijdkrachten heeft zelf gediend in Bosnië en Afghanistan. De hoogste militair van ons land weet als geen ander hoe groot de impact van een missie op het gezinsleven kan zijn. Werkbezoeken aan zijn mensen in binnenen buitenland heeft hij dan ook hoog in het vaandel staan.

NIETS IS TE GEK
Dit jaar is er rond ‘Missie MAX’ helaas opnieuw geen evenement waar de uitgezonden militairen en hun dierbaren in Nederland in de schijnwerpers worden gezet. Maar er is wél een televisieuitzending. Omroep MAX heeft een aantal bijzondere portretten gemaakt van militairen in Litouwen en hun families. Zij zullen het nieuwe jaar zonder elkaar ingaan. Voor de makers van ‘Missie MAX’ is niets te gek, zolang zij mensen een luisterend oor kunnen bieden en blij kunnen maken. Want je zal maar zwanger zijn en je man pas een maand voor de bevalling terugzien. En hoe mooi is het dat een vader van drie jonge kinderen zijn oudste zoontje toch ziet afzwemmen vanuit Litouwen… En tot slot wordt een militair bij thuiskomst verrast met een smaakvol ingerichte nieuwe slaapkamer.

TERUGBLIKKEN MET NATASHA
In de afgelopen vijftien jaar heeft Jan Slagter meerdere reizen naar Afghanistan gemaakt voor ‘Missie MAX’. Hij bezocht daar de Nederlandse militairen die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor de veiligheid van de Afghaanse bevolking. We blikken hierop terug met verpleegkundige Natasha die Jan Slagter in 2008 in het ziekenhuis van Kandahar heeft ontmoet. Hoe is het haar vergaan na haar missie in Afghanistan? Het waren met name de Afghanen die gewond binnen werden gebracht. Natasha heeft de beelden nog vers op haar netvlies staan. Helaas heeft zij jaren later de zorg vaarwel moeten zeggen, omdat ze alsnog de diagnose PTSS kreeg. Ze vertelt hier openhartig over, en met opvallend veel liefde.

EVACUATIE UIT KABUL
Verder is er in deze afl evering van ‘Missie MAX’ ook aandacht voor de Nederlandse evacuatieoperatie vanuit Kabul. Hercules-vlieger Maurice Schonk deelt zijn ervaringen en leidt ons rond in het C-130 toestel waarmee hij mensen in veiligheid heeft gebracht. Met ditzelfde vrachtvliegtuig ondersteunt Nederland op dit moment de VN-missie Minusma. Ruim negentig militairen van de luchtmacht, onder wie n vlieger Maurice Schonk, brengen de feestdagen door in het onrustige Mali.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren