Abonnementen service: 035 - 2019505

EEN ERFENIS WEIGEREN OM UITKERING TE HOUDEN…

Onze drie kinderen erven straks samen ongeveer twee ton. Mijn dochter (50) heeft een uitkering en de nodige toeslagen. Die gaat ze door de erfenis zeker kwijtraken. Mag ze de erfenis weigeren, zonder dat ‘de instanties’ daar bezwaar tegen maken? 

C. de Swart

U weet ongetwijfeld dat de erfenis in eerste instantie naar de langstlevende gaat. Bij een bedrag van in totaal 200.000 euro zullen uw kinderen bij het eerste overlijden nauwelijks erfbelasting hoeven te betalen. Als ook de partner die het langst leeft overlijdt, gaat het geld naar de kinderen. Als uw dochter dan nog steeds een bijstandsuitkering heeft en toeslagen, dan zullen die inderdaad in het geding komen.

Als ze de erfenis zou weigeren, krijgen de andere erfgenamen natuurlijk meer. Het verwerpen van een erfenis wordt dan ook gezien als een schenking aan de andere erfgenamen. Maar als je als bijstandsgerechtigde een positieve erfenis weigert of verwerpt, kan de gemeente bepalen dat je een onnodig beroep doet op bijstand. Daar schiet ze dus niets mee op. Maar buiten dat: is het niet merkwaardig dat iemand die van een uitkering moet leven, een erfenis van misschien 70.000 euro laat lopen? Wellicht vindt ze wel een leuke baan, zodat de erfenis een mooie reserve voor haar is.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren