Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

All you need is Kerst

Nog even en dan is het weer Kerst. Dat wordt bij ons uitbundig gevierd. Zowel de kerstgedachte als alle vrolijkheid die erbij komt. Mijn echtgenote is meestal al in juni bezig met de tafel. Inmiddels de winkels ook.

De eerste kerstspullen zag ik al in september in het schap. Op tv is het roepen om de kerstkijker nu ook volop aan de gang. Want met Kerst, hoe eenzaam je ook bent, kun je op zo goed als alle tv-kanalen wel ergens binnenvallen bij een vrolijk kerstfeest, de zogenoemde kerstspecial. Het zijn er inmiddels zo veel, dat je je afvraagt hoe ‘special’ dat nog is. Op ons kijkbuisje heeft het ook even geduurd voor Kerst in al z’n glorie gevierd werd. Pas in 1957, zes jaar na de eerste uitzending, lijkt er wat schot in de kerstzaak te komen.

Hoewel, het zijn voornamelijk kleine onderwerpen in het journaal, van ‘Volkskerstzang’ met de wereldhit ‘Stille Nacht’ tot ‘Kerstverlichting in Brussel’. De eerste echte kerstspecial is ‘Kerstmis Overal’. Nou ja, special, het is een onderdeel van het programma ‘Agenda’, een kinderactualiteitenprogramma waarin de jonge Tanja Koen een ‘Blij Spaans kerstlied’ aankondigt dat daarna best streng en ongezellig klinkt. Dat strenge zet zich nog lange tijd door.

Pas eind jaren zeventig beginnen de kerstklokken op televisie wat frivoler te klinken. Veel reguliere shows krijgen rond de kerstdatum een speciale kerstkleur en klank, zoals de ‘Martine Show’ van Martine Bijl en de ‘1.2.3-show’. Kerstige liedjes en af en toe een kerstmandansje en dat is het dan wel. De echte kerstspecial begint in de jaren negentig, waarbij het in die specials vooral gaat om mensen op verrassende en kerstverwarmende wijze bij elkaar te brengen.

De absolute top is ‘All You Need Is Love’. Van liefdesdokter Robert ten Brink. Vanaf de allereerste kerstspecial in 1992 brengt hij geliefden, waar ook ter wereld, die om de één of andere reden niet bij elkaar kunnen zijn al bijna dertig jaar als een echte kerstman samen. De ene hereniging zorgt voor een nog grotere brok c.q. kerstbal in de keel dan de andere. Ik kan mij daar nu al op verheugen. Al was het maar omdat mijn inmiddels kerstvrouw al vier weken niet te houden is. All you need is Kerst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren