Abonnementen service: 035 - 2019505

100 kaarsjes voor Gerda

Al in de jaren vijftig emigreerde Gerda Halman naar Canada, maar nog steeds mist ze Nederland. Voor haar honderdste verjaardag is ze door haar vrienden en MAX Maakt Mogelijk op een speciale manier verrast. “Het is zo mooi dat mensen nog steeds aan mij denken.”

Bloemen, kaarten en een verjaardagstaart; Gerda is beduusd van de aandacht die ze krijgt op haar honderdste verjaardag. Haar appartementje in de Canadese stad Hamilton vult zich met warmte en vrolijkheid van zoon, dochter en kleinkinderen. Ze heeft zelfs gelukwensen gekregen van de premier. Nee, niet onze Mark Rutte, maar de premier van Canada, Justin Trudeau.

AANGRIJPEND LEVENSVERHAAL
In de MAX-serie ‘Vaarwel Nederland’ vertelde Gerda in 2018 haar aangrijpende levensverhaal. Vooral de eerste jaren na het vertrek uit Nederland waren moeilijk en eenzaam. Maar door haar ijzeren wil wist ze zich staande te houden.

HET NIEUWE LAND
Het leek zo’n mooi avontuur toen de echtgenoot van Gerda een campagnebijeenkomst over emigratie naar Canada bezocht. Hij was meteen verkocht en in 1953 vertrok het echtpaar met hun eenjarige dochter naar het nieuwe land. Daar aangekomen lukte het haar man niet om werk te vinden. Het kleine beetje spaargeld dat ze mee mochten nemen, was al snel op. Het gezin was daarom zelfs aangewezen op de gaarkeuken van de gevangenis. Uiteindelijk ging Gerda’s man aan de slag in een staalfabriek. Het werk was vuil en zwaar en een paar jaar na zijn pensioen overleed hij aan de gevolgen van longkanker. Sinds die tijd woont Gerda alleen en het ouder worden in een land waar je niet geboren bent, valt niet altijd mee.

STEUN UIT NEDERLAND
Het verhaal van Gerda liet kijkers niet onberoerd, want na de uitzending kreeg ze honderden kaarten en steunbetuigingen uit Nederland. En ze raakte bevriend met Martin van Denzen, die ook in de jaren vijftig naar Canada was vertrokken. Sinds jaar en dag is hij de spil van de Nederlandse gemeenschap in Canada. Iedere week presenteert hij een radioprogramma met nieuws uit het vaderland en Nederlandse liedjes van toen. Martin was geraakt door het levensverhaal van Gerda en daarom gaat hij regelmatig bij haar op bezoek. “Het is best een stukje rijden, maar ik vind het zo fi jn om het gezicht van dat lieve mensje te zien.”

DAN KOMT DE SINT BINNEN…
Martin van Denzen glundert aan de telefoon als hij vertelt over zijn plannen om Gerda te verrassen. “Hoewel ze op 12 december jarig is, ga ik toch verkleed als Sinterklaas naar haar toe. En dan vertel ik dat de Sint speciaal voor haar een weekje langer in Canada is gebleven.” Als ‘goedheiligman’ Martin de kamer binnenkomt, kan Gerda haar ogen niet geloven. Samen met haar dierbaren maakt zijn bezoek haar verjaardag compleet. En namens MAX Maakt Mogelijk bezorgt Martin een mooie bos bloemen bij Gerda.

Wilt u Gerda ook feliciteren, stuur dan een kaartje. Wij zorgen ervoor dat de kaarten bij Gerda terechtkomen: Omroep MAX, t.a.v. Gerda – MAX Maakt Mogelijk, Postbus 518, 1200 AM Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren