Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Met mijn vader viel niet te sjoemelen’

Naam: Jeanne van Barneveld-Overduin
Geboren: in 1941 in Leiden
Woonplaats: Leeuwarden
Beroep: adjunct-directeur van een verzorgingshuis

 

De brievenweger uit mijn vaders administratiekantoor heeft wel zijn functie verloren, maar niet zijn schoonheid. Nadat mijn vader in de oorlog langdurig ondergedoken had gezeten, begon hij kort na de bevrijding een administratiekantoor aan huis. Er was zeker enige moed voor nodig om in die tijd als zelfstandige te gaan werken. Daarbij studeerde hij in de avonduren om de nodige diploma’s te halen. Nadat hij zich ‘belastingconsulent’ mocht noemen, werd het langzamerhand beter. Toen ik in 1958 mijn mulo -diploma behaalde, stelde hij me voor dat ik bij hem als jongste bediende ging werken. ’s Avonds studeerde ik aan de Middelbare Handelsavondschool ‘Kennis is Macht’ in Leiden.

Als jongste bediende verzorgde ik de uitgaande post en was dus dagelijks in de weer met de brievenweger. Dat wegen moest ik met grote zorg doen, want iedere gram betekende meer kosten. De post buiten Leiden werd gefrankeerd, maar de post die voor binnen Leiden was bestemd, moest ik met de fi ets rondbrengen. Dat was immers kostenbesparend en het eerste verdiend, volgens mijn vader. Na dat jaar mocht ik mijn vleugels uitslaan en stond ik aan de start van een geheel andere carrière. Ik herinner me mijn vader als een hardwerkende man.

Rustig en bedachtzaam. Bovendien was hij volkomen onkreukbaar. Natuurlijk controleerde de Belastingdienst regelmatig de boeken van zijn cliënten, maar ze hebben nooit één onrechtmatigheid gevonden. Met mijn vader viel niet te sjoemelen. Hij overleed in 1982. Bij het opruimen van zijn kantoor heb ik de brievenweger en ik zijn vele malen vader. meegenomen. Mijn man verhuisd. De brievenweger ging altijd mee en staat op mijn werkplek thuis, waar hij mij herinnert aan een gelukkige tijd en natuurlijk aan mijn

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren