Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Terug op ’t Noorse nest

Vorige week was ik zo’n anderhalve dag bij het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Noorwegen. Ik was wat eerder gegaan omdat ik er veel familie heb wonen en die wilde ik ook even zien. Noren worden weleens de Antillianen van Europa genoemd; ze zijn relaxed, willen vooral van het leven genieten en de rest is bijzaak.

Het land is ontstellend rijk, bezit een grote oliebron in zee en de opbrengst wordt gespaard voor toekomstige generaties. Er zit nu al zo’n 800 miljard dollar in dat fonds en de levensstandaard is enorm verbeterd. In mijn jeugd kocht je er een komkommer niet per stuk, maar per deel dat dan gewogen werd. De koning die in die tijd het land regeerde, Olav V, was geen kostenpost. Hij was weduwnaar en leefde alleen in het paleis, terwijl zijn opvolger Harald op een boerderij woonde die geld moest opbrengen. De kroonprins moest dus als herenboer aan de slag, met een kleine toelage van de staat. Zeer tegen de zin van zijn vader trouwde hij met de dochter van een warenhuiseigenaar.

Koning Olav geloofde nog in sprookjes en wilde dat de prins met een prinses zou trouwen. Die houding was vanuit de geschiedenis wel te begrijpen. Olav was in 1903 in Engeland geboren als Alexander, het eerste kind van prins Carl van Denemarken en de Britse prinses Maud. Twee jaar later koos het net van Zweden zelfstandig geworden Noorwegen prins Carl als nieuwe koning. Hij had dan ook uitstekende connecties; één zus van zijn vader was getrouwd met de Britse koning Edward VII, een andere tante was de moeder van de Russische tsaar Nicolaas II. Dan had hij een vader die koning van Denemarken was en een broer die het ging worden, en daar kwam toevallig ook nog een oom bij die gevraagd was om koning van Griekenland te worden. Carl was dus een neef van zo’n beetje héél koninklijk Europa en dus ideaal om de nieuwe Noorse koning te worden.

Hij koos voor de naam Haakon VII om aan te geven dat hij een echte Noor was. Zijn zoon Alexander kreeg ook een Noorse naam: Olav. Hij trouwde met een Zweedse prinses, Märtha, de zus van koningin Astrid van België, waardoor de Noren ook verwant raakten aan Nederland en België. Zo zetten zij het nieuwe koninkrijk op de kaart van koninklijk Europa. De huidige koning gaf zijn kinderen meer vrijheid. Zijn zoon en opvolger trouwde met een alleenstaande moeder met een drugsverleden, maar die wist dankzij haar schattige zoontje én haar tranen van spijt de Noren te verleiden tot acceptatie. Prinses Märtha Louise, de dochter van de koning, trouwde met een roemruchte schrijver, die het gebruik van cocaïne had verheerlijkt en met wie ze drie dochters kreeg voordat ze scheidden.

Ze is nu met een Amerikaanse sjamaan en Märtha zou zich met haar dochters bij hem voegen in Los Angeles, maar heeft daar nu vanaf gezien, evenals de real-life soap die ze zouden maken. De reden: kroonprinses Mette-Marit is ernstig ziek (longfi brose), koning Harald erg oud en straks staat haar broer Haakon er als nieuwe koning alleen voor. Voor royalty anno nu geldt: het liefst een eigen leven, maar zodra het paleis roept, vliegen ze terug naar het nest.

 

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS

20 november
Prinses Beatrix is bij het 40-jarig jubileum van Stichting Werkgroep Herkenning in het Nationaal Archief, Den Haag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren