Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Radiotraditie tegen eind van het jaar: ZENDERS HOUDEN HITLIJSTEN-RACE

Sinds Radio 2 in 1999 de ‘Top 2000’ uitzond – destijds bedoeld als een eenmalig evenement om het millennium mee uit te luiden – zijn steeds meer radiozenders met een eigen lijst de concurrentie aangegaan met dit ‘radio-evenement van het jaar’. Van het aantal kan inmiddels zélf een flinke lijst gemaakt worden.

In luistercijfers is de ‘Top 2000’ nog steeds veruit heer en meester. Waarom? Zelfs presentator Bart Arens kent het geheim nog niet precies: “Traditie, muziek en gevoel komen ultiem bij elkaar. Muziek klinkt altijd nét even wat lekkerder in die laatste week van het jaar. Maar ‘de lijst der lijsten’ heeft ook iets onverklaarbaar magisch, waar ik na al die jaren nooit helemaal de vinger op heb kunnen leggen.” Helemaal voorspelbaar is de lijst niet, aangezien vorig jaar ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen na jaren opeens van de nummer één-positie werd verstoten door Danny Vera’s ‘Rollercoaster’.

SONGS MET EEUWIGHEIDSWAARDE
Op NPO Radio 5 is deze week weer de ‘Evergreen Top 1000’ te horen, die bestaat sinds 2008. In vergelijking met de ‘Top 2000’ vult deze het gat met de iets oudere nummers, uit de jaren 50, 60 en 70. Zo was het nostalgische ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld hier vele jaren de nummer één, terwijl dit nummer in de ‘Top 2000’ nog nooit in de top tien is beland. MAX-dj Henkjan Smits is dit jaar wederom één van de presentatoren. “Iedereen heeft z’n eigen invulling van een evergreen, een song met eeuwigheidswaarde. Ik verwacht niet dat we de ‘Top 2000’ van de troon zullen stoten, maar de vraag is ook of je dat moet willen. De ‘Evergreen Top 1000’ wordt in elk geval steeds populairder!” De oudste Nederlandse ‘lijst der lijsten’ is overigens niet de ‘Top 2000’, want al in 1968 werd op zeezender Veronica de ‘Top 100 Aller Tijden’ geboren, die meestal te horen was op Goede Vrijdag. Deze leeft nu voort als de tien keer zo lange ‘Top 1000 Aller Tijden’ op Radio Veronica. Met een lijst kun je je ook onderscheiden door langer te zijn. Er werden zelfs Top 10.000’s uitgezonden op de radio, maar op dit moment heeft van alle grote radiozenders Radio 10 de omvangrijkste: daar is in december weer de ‘Top 4000’ te horen, met dj’s als Gerard Ekdom en Edwin Diergaarde.

ZELFS EEN CHRISTELIJKE LIJST
De hitlijstjes-race is al even bezig. Qmusic had vorige week weer de ‘Q-Top 1000’, met als ondertitel ‘de lijst van je leven’. De ‘Sublime Top 1000’, met funk, soul & jazzplaten is net uitgezonden op Sublime. En het alternatieve muziekstation KINK had een paar weken geleden al de ‘KINK 1500’. Een christelijke muzieklijst is er ook: Groot Nieuws Radio staat aan het einde van het jaar weer in het teken van de ‘Top 1008’ (vernoemd naar de voormalige middengolff requentie van de zender), met geliefde christelijke muziek.

OOK IN DE REGIO
Ook regionale omroepen hebben de aanval op de landelijke ‘lijstjesoorlog’ ingezet. Dit jaar komt RTV Drenthe recht tegenover de ‘Top 2000’ met de ‘Drentse 1000’. Het nummer ‘Op Fietse’ van de Drentse band Skik zal ongetwijfeld hoog eindigen. Vorig jaar introduceerde Radio Noord al de ‘Grunneger 1000’ die ook dit jaar weer te horen is. Het zal niet lang duren voor andere regiozenders bij deze trend aanhaken.

 

LIJSTEN-AGENDA

Top 1000 Aller Tijden (Radio Veronica) – vanaf 19 november
Evergreen Top 1000 (NPO Radio 5) – vanaf 22 november
Top 4000 (Radio 10) – vanaf 4 december
Top 1008 (Groot Nieuws Radio) – vanaf 22 december
Top 2000 (NPO Radio 2) – vanaf 25 december
Drentse 1000 (Radio Drenthe) – vanaf 25 december
Grunneger 1000 (RTV Noord) – vanaf 25 december

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren