Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nog één keer rond Urk varen

Ron (69) en Mattie (74) zijn samen sinds 1976. Hij was 23 en zij was 28 jaar oud toen ze elkaar ontmoetten in Amsterdam. Ron viel direct voor haar, maar zij vond hem eigenlijk een beetje te jong. Ron moest fl ink zijn best doen om haar te overtuigen dat hij een geschikte kandidaat voor haar was.

Het stel leidde een heel gelukkig leven samen waarin het varen een grote rol speelde. Elk jaar voeren ze naar Urk om daar hun vakantie te starten. Ron: “Urk voelde voor ons altijd een beetje als thuiskomen.” Vijf jaar geleden ging Ron met pensioen en hij merkte dat Mattie achteruitging. Hij dacht dat het te maken had met de snelle verkoop van hun huis, dat ze zich een beetje ontheemd voelde in hun vakantieland Portugal, maar na verschillende onderzoeken werd bij Mattie alzheimer geconstateerd.

SAMEN EROPUIT
Ron kon tot zijn verdriet de zorg niet meer alleen op zich nemen. Sinds een jaar woont Mattie in een verpleeghuis in Amsterdam. Ron bezoekt haar elke dag. Hij heeft een eigen rolstoel aangeschaft en tilt haar in de auto voor hun gezamenlijke dagelijkse uitjes. Hoe moeilijk het ook is, Ron blijft opgewekt: “Ik kijk niet naar wat niet meer kan, maar naar wat nog wel gaat.”

ZICHTBAAR ONROERD
En op een dag verrast Jan Slagter Ron en Mattie. In de haven van Urk ligt een groot schip van de Veerman van Kampen om uit te varen. En op het schip staat ook Het Zwanenkoor, de zanggroep waar Mattie lang deel van uitmaakte. Dankzij busmaatschappij M-tours arriveert het koor stipt op tijd in Urk. Als Ron en Mattie de boot betreden, horen ze de eerste klanken van het lied ‘Diep in mijn Hart’. Ron schiet vol en ook de mensen van het koor raken zichtbaar ontroerd van deze speciale ontmoeting.

‘WAT MOOI!’
Fredi Roele stond twaalf jaar naast Mattie in Het Zwanenkoor. Fredi: “Het raakt mij om Mattie te zien. Ik vind het erg verdrietig wat haar is overkomen, maar wat is het mooi dat je ziet dat ze ons en de muziek herkent.” Ron: “Heel bijzonder dat Mattie en ik dit mogen meemaken. Ik ben heel erg dankbaar en ontroerd, en ik zie dat Mattie het ook voelt.” Het dagje uit blijkt extra dierbaar als Mattie een maand later overlijdt in Rons armen. Mattie is 74 jaar geworden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren