Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Historisch geluid van Jelle

In deze rubriek hebben we oude radio’s gehad en oude voorwerpen van Philips, maar de verzameling van Jelle Attema (67) tart elke verbeelding. De gepensioneerde leraar verzamelt al vijftig jaar ‘historisch’ geluid.

Dit heeft geresulteerd in enkele honderden voorwerpen, variërend van Edison-fonografen tot wasrolspelers en platenspelers. “Ik verzamel alleen voorwerpen zonder snoer, dus zeg maar de periode van 1877 tot 1940. Allemaal apparaten die je met een slinger moet opdraaien.” Het begon een halve eeuw geleden toen Jelle het plaatje ‘Zandvoort bij de zee’ van Louis Davids zocht, maar nooit vond.

“Tientallen jaren later kwam ik erachter dat Davids dat nooit op de plaat heeft gezet!” De verzameling is uniek. “Zo heb ik ook originele brieven van uitvinder Thomas Edison en dat is heel zeldzaam.” Nu is een deel van zijn verzameling op vrijdag, zaterdag en zondag te zien in het pop-upmuseum in het oude gemeentehuis van Zandvoort. “Ik ben blij dat dit kan, want thuis is er bijna geen plaats meer voor mijn voorwerpen.” Wilt u ook met uw verzameling in MAX Magazine, mail dan naar info@emilebode.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren