Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Omroepster voor één dag

Op 2 oktober, de dag dat de televisie in ons land zeventig jaar bestaat, zien we voor één keer weer een tv-omroepster. En wel een heel bijzondere: de 93-jarige Tine Ronkes-Groothuizen.

Tine is inmiddels eigenlijk al bijna een beroemdheid. Vorig jaar aan het begin van de coronapandemie schreef ze een brief aan Jan Slagter. Als thuiswonende negentigplusser voelde ze zich niet gehoord in de toespraken van premier Rutte. Haar brief viel op door de openheid en kracht en ze mocht tijdens het MAX Kerstconcert naast Pieter van Vollenhoven en Khadija Arib een toespraak houden. Tijdens MAX Koningsdag werd Tine wederom uitgenodigd als gast aan tafel en las ze een brief aan koning Willem-Alexander voor. Ze kreeg talloze mooie reacties, ook van de andere tafelgasten Gerard Joling en André van Duin.

Vroeger heel normaal
Na die uitzending kwamen Jan Slagter en André van Duin tot de conclusie dat Tine het heel goed zou doen als omroepster. “Vroeger was een programma-aankondiging door de omroepster heel normaal”, zegt Jan. “Het was niet voor te stellen dat ‘Tante Hannie’ (Hannie Lips) er niet zou zitten. Zij hoorde er gewoon bij. En Tine Ronkes zou zeker een goede omroepster zijn geweest. Zij kiest haar woorden zorgvuldig, praat heel duidelijk en is overal goed van op de hoogte. Daarom gaan we dat voor één dag regelen. Op de dag dat tv zeventig jaar bestaat, komt MAX met omroepster Tine.”
‘Een hele eer’
“Ik vind het een hele eer dat ik het mag doen, maar ik hoop dat ik het kan”, zegt Tine bescheiden. “In de kerk lees ik vaak een gedichtje voor. Dat is niet zo lang en je kunt het zelf verzinnen. Omroepster zijn is toch wel wat anders.” Tine heeft wel al even geoefend met stukken die ze van Omroep MAX heeft gekregen. “Mijn familie, maar ook de vrienden uit de kerk vinden het allemaal geweldig. En op de dag zelf mag ik mijn vriendin Wies meenemen.”

Nooit alleen
Tine groeide op in Nederlands-Indië en kwam in juni 1947 met haar moeder en vier zussen in Nederland aan. Voor haar huwelijk werkte ze bij het toenmalige Ministerie van Oorlog. In 1951 kwam haar vader eveneens naar Nederland. “Ik dank mijn ouders dat ik in het geloof ben grootgebracht. Ook al woon ik alleen, toch voel ik me niet alleen, want de Heer is om me heen. En ik kan alles aan Hem vragen. Ik heb dus altijd een beschermer. Dat houdt mij sterk.”

Contact met iedereen
Trots is Tine ook op haar zoon en dochter die allebei arts zijn, haar zes kleinkinderen – “en hun partners die mij ook dierbaar zijn” – en dertien achterkleinkinderen. “Ze staan hier thuis allemaal op de foto op mijn dressoir. Ze helpen mij altijd. Ik heb een paar jaar geleden een hersenbloeding gehad en mijn kleindochters hebben me geleerd te appen, mailen en facetimen. Zo houd ik altijd met iedereen contact.”

Linda en André favoriet
Tine heeft zelf niet echt favoriete omroepsters van vroeger, wel kijkt ze graag naar Linda de Mol. “Zij stelt zich altijd zo bescheiden op als ze iemand interviewt en is heel open en direct. En André van Duin, die ik ontmoet heb tijdens MAX Koningsdag. Verder kijk ik veel quizzen op tv. Daardoor kan ik mijn hersenen scherp houden.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren