Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zijn zij nou zo dom?

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week: misverstanden rond de troonopvolging.

Er gebeurde afgelopen weken nogal wat rondom prinses Amalia. Het belangrijkste nieuws voor mij was dat Claudia de Breij een portret gaat schrijven dat op 16 november uitkomt. Zo’n boek is een moderne traditie bij de achttiende verjaardag van een beoogde troonopvolger. Hella Haasse schreef een werkelijk fantastische portretschets van de toen achttienjarige prinses Beatrix. Renate Rubinstein deed het ook heel goed en met humor bij de achttiende verjaardag van Willem-Alexander. Amalia lijkt – maar hoe goed ken ik haar nou? – al geaccepteerd te hebben dat ze op een dag koningin wordt. Met de achttiende verjaardag van Amalia in aantocht kwam voormalig kamerlid en staatsrechtsgeleerde Peter Rehwinkel met ‘Amalia, de plicht roept’ (Uitgeverij Prometheus). Een zeer leesbaar boek, ook al gaat het voornamelijk over andere Oranjes dan Amalia. Hij had goede gesprekspartners, waaronder Herman Tjeenk Willink, peetoom van Amalia. Zo weten we dat hij en zijn echtgenoot pannenkoeken bakten voor de prinsesjes en hen meenamen naar de kermis. Rehwinkel schrijft ook: “Wanneer in Nederland een regerend koning of troonopvolger een huwelijk zou aangaan met een persoon van hetzelfde geslacht (het ‘homohuwelijk’) betekent dat het eind van het (ik denk dat Rehwinkel hier ‘diens’ bedoelde) koningschap of het verlies van het recht op troonopvolging.” Premier Kok (PvdA) verklaarde dat in 2001 als volgt: “Daarmee (wordt) de essentie van het erfelijke koningschap op het spel gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden.” Vorige week stelden Kamerleden van die twee laatste partijen in vragen aan premier Rutte dat kroonprinses Amalia ook de troon moet kunnen bestijgen als zij met iemand van hetzelfde geslacht trouwt. Ik moest aan Louis van Gaal denken. Zijn zij nou zo dom, of ik zo slim? De wetten zijn namelijk duidelijk. Artikel 1 van de Grondwet zegt dat alle Nederlanders gelijk zijn. Leden van het Koninklijk Huis dus ook. Daarnaast is vastgelegd dat elk lid van het Koninklijk Huis bij een voorgenomen huwelijk de regering moet vragen een toestemmingswet te maken, als ze hun recht op het koningschap niet willen verliezen. Het gaat nu even niet om Amalia’s seksuele voorkeur, maar om de wet. Als een kroonprins(es) aangeeft te willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, dan is het aan de regering om daar wel of geen toestemmingswet voor te maken, waar de Eerste en Tweede Kamer dan hun oordeel over vellen. Twee mannen of twee vrouwen kunnen biologisch gezien samen geen kinderen krijgen. Die vaststelling is voldoende om de eventuele homoseksuele kroonprins(es) zijn of haar huwelijk te gunnen, het koningschap te laten vervullen en daarna de troon over te laten gaan op de eerstvolgende in de lijn van troonsopvolging: een broer of zus, dan wel hun oudste kind. Ik denk dat dat ook goed is. De tijdsgeest zal moeten aangeven of, indien de situatie zich voordoet, het allemaal geaccepteerd zal worden. Daar hoeft de (Grond)wet niet voor veranderd te worden.

Agenda 2021 Koninklijk huis
9 oktober

Prinses Beatrix viert het 65-jarig bestaan van het Prinses Beatrix Spierfonds bij Paleis Soestdijk.

11 oktober
Prins Constantijn wordt 52.

12 oktober
Prinses Beatrix viert in Apeldoorn het 90-jarig jubileum ‘Vrouwen van Nu’.

13 oktober
De koning neemt het eerste exemplaar van de Nieuwe Bijbel­verta­ling in ontvangst in de Grote Kerk in Den Haag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren