Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Jaloers op Jan

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Prinses Beatrix is al jaren nummer één op zijn lijstje van interviewfavorieten.

Jaloezie is geen mooie eigenschap en ik probeer er altijd zo ver mogelijk van te blijven, omdat je er zelf het meeste last van hebt. Maar professionele jaloezie laat ik wel toe, omdat het je scherp houdt en je eigenlijk nog beter je best gaat doen om te zorgen dat bij een volgende keer de rollen omgekeerd zijn. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat ik flink jaloers was op Jan Slagter, toen ik hem op tv zag in gesprek met niemand minder dan prinses Beatrix. En dan ook nog op paleis Soestdijk, haar geboortehuis. Onze vroegere koningin staat natuurlijk al jaren met stip op de eerste plaats als het gaat om mensen die ik graag zou interviewen. Maar het is wel het onrealistische lijstje waar bij wijze van spreken ook Winston Churchill nog op staat. Koningin/prinses Beatrix geeft geen interviews, zo hoor ik al ruim dertig jaar. Slechts bij hoge uitzondering praatte ze over haar werk en een beetje over haar privéleven. Sinds ze vorstin werd, zijn er vier vraaggesprekken met koningin Beatrix uitgezonden door de NOS: in 1988, 1991, 2000 en 2005. De interviewers waren wijlen schrijfster Hella S. Haasse, de eveneens overleden journalist W.L. Brugsma, journaliste Maartje van Weegen en jurist, columniste en hoogleraar Dorien Pessers. Een chic gezelschap. En daar kan dus nu Jan Slagter aan toegevoegd worden. Door de jaren heb ik Beatrix natuurlijk wel ontmoet en haar ook vragen kunnen stellen, maar een echt interview was dat nooit.

Sterker nog: het was spitsroeden lopen, zeker in mijn eerste jaren als journalist. Of je antwoord kreeg en wat voor antwoord, had met diverse factoren te maken. Allereerst: haar bui. Als er die dag iets niet lekker was verlopen, dan ging zo’n persgesprek moeizaam. Had ze een leuke dag gehad, dan ging het gesprek gemakkelijker. Maar elke keer, ongeacht haar humeur, liep je de kans afgeserveerd te worden met een kat of een meewarige blik. Het duurde jaren voordat ik in de gaten kreeg dat het, volgens mij, een combinatie van onzekerheid en perfectionisme was dat ze zo reageerde. Met de loop der jaren werd Beatrix milder en, niet onbelangrijk, raakte ze aan je gewend en dat hielp ook. Maar nog steeds bleef het moeilijk en veel beginnende koninklijkhuisverslaggevers of collega’s die eenmalig meeliepen, hadden voorafgaand en na afloop vaak knikkende knieën. Beatrix lijkt – helaas – te hebben besloten niet terug te blikken op haar koningschap. Juliana deed dat wel in diverse interviews en Wilhelmina zelfs met een boek. Hopelijk heeft Beatrix een dagboek bijgehouden of veel brieven geschreven, zodat toekomstige biografen haar eigen woorden kunnen lezen over hoe ze bepaalde momenten heeft ervaren.

En toen zag ik de 83-jarige prinses ineens – ontspannen en jeugdig stralend – over het Spierfonds praten bij Jan Slagter. Geen privévragen, was er ongetwijfeld geëist, maar verder zag ik een ontspannen grande dame, die verlost van de last van het koningschap haar verhaal deed. Zal ik toch maar eens een verzoek indienen?

Agenda 2021 Koninklijk huis
3 november
Willem-Alexander en Máxima zijn bij de Nederlandse dag tijdens de World Expo in Dubai.

5 november
Koningin Máxima opent het nieuwe hoofdkantoor van AFAS Software in Leusden.
De koning opent Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren