Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Springlevend

Wat een geweldig leuke en boeiende programma’s kregen we voorgeschoteld rond de viering van zeventig jaar televisie in Nederland. Het werd één groot ‘oh ja-feest’ bij het terugzien van al die grappige en interessante historische fragmenten.

Ook werd stilgestaan bij de toekomst van tv; die ís er, maar zal er anders uitzien dan nu. Meer versnipperd, omdat kijkers hun aandacht verdelen over alsmaar meer kanalen en op verschillende tijdstippen kijken.

Dat er ooit (WKfi nale in 2014) 9,1 miljoen mensen gelijktijdig keken naar dezelfde uitzending, is nauwelijks meer voor te stellen. Nog zo’n fantastisch ‘oud’ medium waar miljoenen mensen dagelijks plezier aan beleven, is de radio. In 1919 werd het eerste radioprogramma uitgezonden, maar nog steeds is de radio springlevend. Uit de laatste onderzoekscijfers blijkt dat de gemiddelde luistertijd met 256 minuten per dag in de eerste helft van 2021 op hetzelfde hoge niveau lag als de eerste helft in 2020 (257 minuten).

De luistertijd is sinds de corona-uitbraak gestegen. Nu we op weg zijn naar ‘het oude normaal’ daalt ook de luistertijd iets, toch is deze nog steeds langer dan de periode vóór corona. 65-plussers luisteren nu zelfs 281 minuten per dag naar de radio. En ‘MAXzender’ NPO Radio 5 doet het met een marktaandeel van 5,7% (juli-augustus 2021) een stuk beter dan vorig jaar (4,9%).

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren