Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Zij begreep wat die spijker voor mij betekende’

Naam: Cor Faber
Geboren: in 1958 in Rotterdam
Woonplaats: Vries, Drenthe
Beroep: het grootste deel van zijn leven werkte hij als ict’er. Sinds tien jaar houdt hij zich bezig met historisch onderzoek.

 

Ik ben in het bezit van een 21 centimeter lange spijker van een gevangenis in Tolosa, Baskenland. Daar heeft mijn opa, Cor Louwerens, in 1937 gevangen gezeten. Over hem werd altijd verteld dat hij een avonturier was geweest, maar zelf liet hij er weinig over los.

Dus toen hij in 1973 overleed, wist ik niet meer dan dat hij in 1937 op een schip had gezeten dat in de buurt van Spanje tot zinken was gebracht. In 2012 vertelde mijn tante dat ze een dagboek van hem had gevonden, toen ze de zolder aan het opruimen was. Daarin had hij geschreven wat er werkelijk was gebeurd. Tijdens de crisis in de jaren dertig had hij eindelijk werk als matroos op het schip de ‘Andra’ gevonden.

Een Nederlandse ondernemer, Daniel Wolf, smokkelde met dat schip wapens vanuit het Oostblok naar de republikeinen. Of dat uit louter idealistische overwegingen was, weet ik niet. Nadat de lading in Santander was gelost, werd het schip op zee door de marine van Franco onderschept en tot zinken gebracht. Twee bemanningsleden verloren daarbij het leven en de rest moest twee maanden onder slechte omstandigheden in de gevangenis doorbrengen, met de bijna dagelijkse dreiging geëxecuteerd te worden. Ik raakte zo in de ban van het dagboek, dat ik besloot op basis van zijn verhaal een roman te schrijven met als titel ‘Reis naar de Spaanse Burgeroorlog, een verhaal uit een oorlog die vergeten dreigt te worden’. Het heeft me ruim twee jaar gekost om het boek te schrijven.

Tijdens mijn uitgebreide research bezocht ik de stad Tolosa, waar hij gevangen heeft gezeten. Toen de gevangenis uit 1851 herbouwd werd, bewaarde de huidige directrice, die gevoel voor historie had, een spijker van 21 centimeter lang van één van de voormalige cellen. Ze toonde mij die spijker en liet mij hem vasthouden, wat me enorm ontroerde. Ze besefte wat het voor mij betekende en was zo royaal hem mij te schenken. Het dagboek van mijn opa heeft mijn leven behoorlijk beïnvloed. Ik beschouw het als een missie om lezingen te geven over de Spaanse Burgeroorlog en de Franco-periode.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren