Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De tip van Léon: Twee keer Mesdag

In Den Haag dragen twee prachtige musea de naam van hun oprichter: Museum Panorama Mesdag en De Mesdag Collectie. Ze liggen ook nog bij elkaar om de hoek.

In beide gevallen gaat het om de (zee) schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Met zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten stond hij aan de wieg van de Haagse School; vooral vlot geschilderd buitenleven. Impressies van de ongerepte natuur en het alledaagse leven.

Het ‘Panorama van Scheveningen’ is wereldberoemd vanwege het rondom geschilderde uitzicht vanaf het hoogste duin hier aan de kust; een doek van maar liefst 120 bij veertien meter. Als bezoeker sta je daar middenin. Precies 140 jaar geleden gemaakt, maar nog steeds adembenemend spectaculair.

De tijdelijke expositie gaat over Mesdags liefde voor de natuur. Mesdag en zijn vrouw waren hartstochtelijke kunstverzamelaars, vooral Franse schilders uit Barbizon. Die omvangrijke collectie is naast hun eigen werk te zien in museum De Mesdag Collectie, het voormalige woonhuis en het door het echtpaar daar aangebouwde museum. Alleen de monumentale 19de-eeuwse gebouwen zijn al een bezoek waard. panorama-mesdag.nl demesdagcollectie.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren