Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Racende Oranjes

Nu Zandvoort op 5 september toch echt weer een Formule 1-race zal krijgen, durf ik wel te voorspellen dat er een fl inke delegatie van de koninklijke familie bij zal zijn. Prins Bernhard is de mede-eigenaar van het racecomplex en hij doet nooit moeilijk over vrijkaarten voor familieleden. Wat zal de prins het jammer vinden dat zijn grootvader dit niet meemaakt.

Als hij het zou hebben geweten, zou de prins, die in 2004 stierf, er alles aan gedaan hebben om 2021 te halen. Hij was verzot op de Grand Prix en naarmate hij ouder werd ging het geluid op de tv nog harder, waardoor het soms leek alsof snelle wagens dóór het paleis raceten. De prins rekende Gianni Agnelli, de grote baas van Fiat, tot zijn beste vrienden. Omgekeerd matste Gianni de prins met elk nieuw model voor een vriendenprijsje in de speciale groene kleur die de prins ook gebruikte in zijn vulpennen. Bernhard reed ze meestal zelf maar wel met chauffeur Hans van Bolten op de bijrijdersstoel, want meestal ging de reis naar een restaurant waar de prins een fl es van zijn favoriete wijn soldaat maakte, vaak gevolgd door een sigaar en een bel cognac.

Dan mocht Van Bolten achter het stuur. Hoewel vaak gezegd werd dat de prins Ferrari’s verzamelde, was dat niet helemaal het geval. De prins wist heel goed dat er van zijn versie maar één in de hele wereld rondreed en had een persoonlijk door Agnelli getekend certifi caat dat deze kleur alleen voor de auto’s van de prins gebruikt was. De prins racete zelf ook, maar zelden op echte circuits. Toen Juliana hoogzwanger was van haar eerste kind, in 1937, knalde hij keihard op een vrachtwagen, die hij prompt de schuld gaf van het ongeluk. De prins had gewoon veel te hard gereden en geen voorrang verleend.

Bernhard en Juliana werden vervolgens samen in het ziekenhuis opgenomen, zij vanwege de angst voor een vroegtijdige bevalling door de schok en hij vanwege zijn verwondingen. Bernhard kon het meestal niet zo goed vinden met zijn schoonzoons, maar Pieter was een uitzondering. Die hield van een borrel en van het kijken naar races op tv.

Hij deed aan een paar races mee, maar stopte toen hij zich met verkeersveiligheid ging bezighouden. Zijn zoons gingen er wel in door, dankzij sponsors die het prachtig vonden een echt Oranjeteam te hebben. De prinsen waren (en zijn) enthousiaste amateurs, vooral Bernhard en zijn broer Pieter-Christiaan die racen in Racing Team Holland, dat onder leiding stond van Jan Lammers, voormalige F1-coureur en nu directeur van het circuit van Zandvoort. Hoewel ze zeker konden racen, waren de prinsen ook beruchte brokkenpiloten. Dat leverde quotes op zoals deze van prins Pieter-Christiaan: “Je moet je op dit circuit nog meer richten op het behoud van de auto. Door netjes te rijden, kunnen we het verschil maken. Het is lastig inhalen, maar hoe geconcentreerder we rijden, hoe beter ons resultaat zal zijn. Het podium in de Gentlemen Cup is mijn doel.” Ik ben absoluut geen kenner, maar netjes rijden associeer ik niet met races…

 

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS

4 september Prinses Beatrix opent molen De Vlijt in Zuidwolde.
7 september Koning Willem-Alexander opent Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward.
8 september Prinses Margriet onthult een coronamonument in Oisterwijk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren