Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nooit echt alleen

De puberteit is voor niemand de gemakkelijkste tijd van zijn leven, voor koninklijke pubers moet het helemaal een hel zijn. Hoewel, van de koning mogen zijn dochters alle fouten maken, want dan kunnen ze in elk geval zelf het leven ontdekken. Maar desnoods ook op de blaren zitten.

Met hun lijfwachten is de afspraak dat zij nooit iets verklappen over wat de prinsessen in hun privéleven doen. Dan moeten ze maar even vergeten dat ze ook politieagenten zijn. Ze moeten een band opbouwen met de meisjes, zodat ze elkaar door en door vertrouwen. Zozeer dat als één van de prinsessen zegt dat zij echt even een tijdje alleen wil zijn, of met iemand, de lijfwacht dan genoeg afstand neemt.

Hij of zij ziet echt niet alles. Maar bij een romantisch etentje zitten de lijfwachten altijd een paar tafeltjes verderop te dineren. De Oranjes hebben thuis de ruimte. Villa’s met enorme parken of zelfs bossen, maar ook daar kunnen ze door camera´s en leden van de Marechaussee gezien worden. Echt alleen zijn ze in hun eigen slaapkamer. Voor Alexia is die tijd nu voorbij. Op het Atlantic College moet ze haar kamer delen en dat is voor iedereen een opgave. Prinses Margriet zou niet meer zonder beveiligers kunnen. Ze is ermee vergroeid. Prinses Irene had geen idee hoe ze van Den Haag naar Soestdijk moest rijden, omdat ze voor haar huwelijk altijd gereden was en daarna in het buitenland woonde.

Toen ze terugkwam had ze geen recht meer op beveiliging. Bij de leden van het Koninklijk Huis lopen mannen en vrouwen rond die soms al meer dan dertig jaar de koning beveiligen. Daar is dan ooit een goede klik ontstaan, waardoor deze beveiliger ook een soort vertrouwenspersoon kan worden en aanspreekpersoon. De komst van Amalia, Alexia en Ariane zorgde wel voor een uitdaging, want ineens moest de politiedienst op zoek naar ´meisjesachtige´ persoonsbeveiligers. Hoe minder een lijfwacht in de entourage opvalt, hoe beter.

Dat betekent dus dat als de koning in een smoking loopt, zijn lijfwachten dat ook doen. Elke volwassen man tussen de twintig en zeventig kan dan meelopen. Maar bij een meisje van zestien ligt dat anders. Als het zo gaat als destijds met Willem- Alexanders broers en de zoons van prinses Margriet – de reserveprinsen – dan houdt de persoonsbeveiliging voor Alexia en Amalia na hun studietijd op. Ze moeten dan hun eigen leven kunnen leiden en – niet onbelangrijk – hun eigen inkomen verdienen. Prins Maurits werkte na de universiteit op Schiphol en daarna bij Philips. Het zou heel raar zijn geweest als hij daar met een lijfwacht rond had gelopen.

Maar ineens zonder de vaste veilige schaduw van politiebescherming om je heen kan de paniek snel toeslaan. Deze Oranjes hadden een soort paniekknop waarmee ze snel duidelijk konden maken wanneer ze zich onveilig voelden. Een prins die net geen lijfwachten meer had, vertrouwde het niet toen hij in Oostenrijk een journalist en een fotograaf op straat tegenkwam. Hij groette vriendelijk, maar drukte ook op zijn knop. De Oostenrijkse politie kwam meteen, bracht de prins in veiligheid en keek achter muurtjes en in andere straten, maar vond nergens een ontvoerder of aanslagpleger…

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS

24 september Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent het Zilvermuseum Doesburg.

25 september Het koninklijk paar is bij de jubileumviering van de Nederlandse Bachvereniging in Tivoli- Vredenburg, Utrecht.

28 september Koningin Máxima brengt een werkbezoek aan Stichting Halt in het stadhuis van Rotterdam.

29 september De koningin is bij het jubileum van Fonds Kwadraat in Stedelijk Museum Amsterdam

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren