Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

NEDERLANDSE GESCHIEDENISFEITJES DIE NIET IEDEREEN WEET

We kennen allemaal wel de grote mijlpalen uit onze geschiedenis. Maar er zijn natuurlijk ook minder bekende feiten uit onze historie die ertoe doen. De komende maanden laten we een aantal daarvan in deze rubriek de revue passeren: leuk om te lezen én te weten!

 

KENAU VAN HAARLEM

Het woord kenau gebruiken we weleens om een onvriendelijke, bazige vrouw aan te duiden, of zelfs manwijf. De term is afgeleid van een echte vrouw, namelijk Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526- 1588).

Zij werd geboren in Haarlem en kwam uit een welgestelde familie. Na het overlijden van haar man, een scheepsbouwer, zette ze de scheepswerf zelfstandig voort. Toen de Spanjaarden in 1572 Haarlem belegerden, kwam de scheepswerf stil te liggen. Tijdens de periode die volgde, zou zij hebben meegevochten tegen de Spanjaarden.

Omdat die verhalen bleven rondgaan, ontstond er al snel een mythe rond Kenau. Ze zou zelfs een klein vrouwenleger hebben geleid. Maar harde bewijzen dat zij daadwerkelijk tegen de Spanjaarden gevochten heeft, zijn er nooit gevonden. Wel is duidelijk dat ze jarenlang procedeerde tegen de stad Haarlem. Ze had hout geleverd, maar kreeg hier nooit voor betaald.

Uit het jarenlange juridische confl ict bleek wel haar strijdbare karakter. Doordat zij zich niet geliefd had gemaakt bij de Haarlemse functionarissen kreeg ze een slechte naam. Het woord kenau wordt nu in negatieve zin gebruikt, maar de echte Kenau leek gewoon een zeer sterke vrouw die zich niet zomaar in een hoek liet zetten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren