Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beter kiezen bij buikpijn

De galblaas wordt dikwijls te snel chirurgisch verwijderd bij pijnklachten die men toeschrijft aan galstenen. Dat stelt de Nijmeegse chirurg Philip de Reuver van Radboudumc. “Bij pijnklachten in de bovenbuik zou eerst gerichter moeten worden gekeken naar andere mogelijke pijnoorzaken, zoals maagzuur of het prikkelbare darmsyndroom.

Dan helpt de operatie niet, maar zijn juist leefstijlverandering en dieetaanpassing een goede behandeling.” Elk jaar stappen zo’n 100.000 mensen, onder wie veel ouderen, met pijnklachten in de bovenbuik naar huisarts of specialist. Bij grofweg een derde luidt de diagnose: galstenen.

De standaardbehandeling is het wegnemen van de galblaas via een kijkoperatie. Maar tegen de pijn blijkt dit niet altijd effectief. “Ongeveer een derde van de patiënten blijft last houden van buikpijn. Na een jaar zelfs veertig procent”, weet De Reuver. “Met een nieuwe telefoon-app als beslishulp kunnen patiënt en chirurg een betere keuze maken voor een galblaasoperatie of het aanpakken van andere oorzaken.” Het is overigens onbekend wat het gevolg is van het ontbreken van je galblaas op lange termijn, met name voor lever, vethuishouding en stofwisseling.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren