Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Komkommersalade als nieuws

Vakantie, hèhè. Eindelijk, na weer een jaar van voornamelijk vergaderschermen en nog eens vergaderschermen even niks.
Nou ja niks, vakantieniks vooral. Dat betekent met familie en vrienden aanrommelen zonder agenda. Heerlijk. Ik ben niet de enige die nikst.

De meeste Nederlanders niksen net zo goed. Dus ook de vriendelijke collegae van de radio en tv. De mensen uit sectoren die meestal nieuws veroorzaken zoals de politiek, economie en media liggen her en der verspreid met hun gezicht in de zon, goed boek of glas wijn te genieten van datzelfde niks. “Het is komkommertijd”, wordt dan gezegd als idee dat er eigenlijk niet veel boeiends te melden is. In onze taal duikt de term ‘komkommertijd’ voor het eerst op eind 18de eeuw. Zelfs Multatuli gebruikt hem. De televisie heeft minder nieuwe series in petto en zelfs de dagelijkse soaps zijn er niet. Die gebruiken een beroemde extra spannende zomercliffhanger om de kijker twee maanden vast te houden. Dat is anders met de journaals en nieuwsrubrieken. Het probleem is op radio en tv dat die altijd wel moeten worden gevuld. Maar wat als je echt niets te melden hebt? Dan maak je klein nieuws groot, heel groot. Daar zijn prachtige voorbeelden van. In april 2005 begon dat allemaal met de vondst van een man die op het strand van het Engelse Sheerness aangespoeld leek te zijn. Hij zweeg letterlijk in alle talen en speelde een beetje piano. Hij wordt de ‘pianoman’ gedoopt en men denkt dat-ie aan geheugenverlies lijdt. Die zomer houdt de zoektocht naar zijn identiteit iedere nieuwsrubriek in de komkommergreep. Is hij een beroemde Tsjechische pianist of een bekende Franse straatartiest? De hele wereld zoekt. In augustus volgt de anticlimax, het gaat om een twintigjarige oplichter uit Duitsland, die niet eens fatsoenlijk piano kon spelen. Gelukkig was er de volgende zomer weer ‘echt’ nieuws te beleven, namelijk een als poema uitgedoste huiskat op de Veluwe. Ik ben benieuwd welke frisse komkommersalade ons dit keer in de nieuwsmedia wordt voorgeschoteld. Gelukkig heeft u MAX Magazine. Daar heb ik nog geen komkommer in gevonden.

Kijk voor komkommernieuws uit oude Polygoonjournaals (zoals een bijzonder kalf, een koffiefamilie in Driebergen-Zeist en het wereldrecord meeste mensen in een personenauto) op YouTube.com en zoek naar ‘komkommerjournaal’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren