Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Heimwee naar ‘Heimwee TV’

Tijdens de eerste lockdown was ‘Heimwee TV’ voor mij een schot in de roos. Maar ik zie dat niet meer. Kan ik al die leuke oude programma’s nu nog ergens zien?

Dhr. Waardenburg

‘Heimwee TV’ was te zien op de NPO-zenders en was een mix van oude programma’s van publieke omroepen met aanbod voor zowel volwassenen als kinderen, zoals ‘Wedden Dat’, de ‘Sterrenshow’, de shows van André van Duin en kinderprogramma’s als ‘Familie Knots’ (foto hiernaast). Waar zijn die programma’s nu gebleven? Het antwoord is wat ingewikkelder dan het lijkt en heeft te maken met uitzendrechten en manieren waarop naar programma’s gekeken kan worden.

Even terug in de tijd. Op 1 december 2006 kreeg Nederland een publiek digitaal themakanaal dat zich volledig richtte op het uitzenden van eerder uitgezonden content. Han Peekel was de initiatiefnemer. Het kanaal was onder de namen HilversumBest, NPO Best en Best 24 bij de meeste distributeurs in het aanbod aanwezig.

Favorieten ontbreken
Hoe is de situatie nu? Best 24 is opgegaan in het huidige NPO 1 Extra. Op dit kanaal is een mix te zien van oudere en eerder door publieke omroepen uitgezonden programma’s met nieuwe programma’s die speciaal voor deze zender zijn gemaakt. Maar het aandeel van programma’s uit de jaren 70 en 80 – zoals bij ‘Heimwee TV’ – is slechts marginaal. In Nederland is bij veel distributeurs ook de zender ONS beschikbaar. ONS zendt 24 uur per dag oudere nationale en internationale films, series en programma’s uit. Maar juist bekendere titels van de publieke omroep weer niet. ONS zegt dat men deze titels graag wil uitzenden, maar dat ze hiervoor de rechten niet hebben.

Een beetje verscholen
Contact met NPO-woordvoerder Thijs van Soest bracht meer duidelijkheid in het mysterie rond oude programma’s van de publieke omroep. Die zijn er namelijk nog wel. Maar dan verscholen en niet voor iedereen binnen handbereik. “We zenden regelmatig oude (kinder)series uit op ons themakanaal NPO 1 Extra. Maar we doen dit daarnaast en vooral op het voor iedereen gratis beschikbare online platform NPO Start.” En inderdaad, als we NPO Start op tablet, smartphone of smart-tv openen, dan vinden we een apart deel onder de noemer ‘Heimwee TV’. Een wereld van sentiment komt je er tegemoet. Series als ‘Floris’, ‘Zeg ‘ns Aaa’, ‘Schaap Ahoy’ en ‘Oppassen’ en ook programma’s zoals ‘Villa Felderhof’, ‘Hints’ en ‘Te land ter zee en in de lucht’ zijn met een vingerdruk op het scherm zichtbaar.

Niet alles beschikbaar
Overigens niet alle oudere programma’s die publieke omroepen hebben gemaakt, zijn beschikbaar. Bij een deel ervan is het uitzendrecht niet in bezit van de NPO, maar van de uitvoerend producent. Het grootste nadeel: voor het kunnen bekijken van NPO Start is een internetverbinding noodzakelijk en niet alle televisies bieden toegang tot deze online dienst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren