Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Groene vingers: Een leuk plantje voor de rotstuin

Rhodohypoxis is een knolvormende vaste plant, die uit Zuid-Afrika afkomstig is, waar hij in bergachtige gebieden groeit. Het blad doet aan gras denken. De bloemen – stevig en ongeveer drie centimeter groot – staan alleen aan dunne korte steeltjes. De plant staat het liefst op een zonnige plaats in kalkarme humusrijke grond.

Ze zijn niet winterhard en kunnen in de winter weinig vocht verdragen; het is dus terecht een rotsplant. In onze doorgaans zachte winters overleven ze meestal wel en men kan ze afdekken.

In de afgelopen winter met veel sneeuw tijdens de week met matige tot strenge vorst hebben de meeste dit overleefd. De meest gekweekte is Rhodohypoxis baurii, dit plantje wordt tien centimeterhoog met twee tot drie centimeter grote bloemen, die in juni tot augustus bloeien, de kleur is licht lilarood. Er zijn ook vormen met witte en rode bloemen. Op de Veluwe is een kweker van vrijwel alleen deze planten.

Ze worden ook op speciale plantenmarkten verkocht, het is dus een echte liefhebbersplant, goed te combineren met lage rotsplantjes zoals Sedum en Sempervivum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren