Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Diana manipuleerde de media

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week: was prinses Diana alleen maar slachtoffer van de media?

Tijd is tijd. Een uur blijft zestig minuten, oftewel 3.600 seconden. Die gaan per definitie niet sneller of langzamer. Het is ons eigen gevoel erbij dat ervoor zorgt dat een uur tergend langzaam voorbij lijkt te gaan of juist heel snel. In deze tijd lijkt alles veel sneller te gaan en toch hebben we allemaal steeds minder tijd. Ik merk het bij het uitvoeren van mijn werk. Als ik het onderwerp van de column in mijn hoofd heb, duurt het schrijven ervan meestal niet meer dan een uurtje. Maar heb je ooit nog wel een ouderwets uurtje? Je wordt gebeld, krijgt appjes, mailtjes en ondertussen meldt Twitter ’Breaking News’ terwijl je zusje in de familie-app foto’s stuurt van haar net opgeleverde huis. Je wil en moet het allemaal bijhouden, maar het blokkeert alle ingeplande werkzaamheden. Vervelend voor je, Marc, maar waar is de link met royalty? Ik hoor het u al zeggen. En terecht. Maar hier is-ie: prinses Diana. Ze zou deze week zestig jaar zijn geworden. Met de onthulling van een standbeeld in het park rond Kensington Palace, waar ze tot haar dood woonde, hebben prinsen William en Harry bij het leven van hun bijzondere moeder stilgestaan. Het is maar zeer de vraag of de twee prinsen nu al meer dan jaar ruzie hadden gehad als Diana nog had geleefd. Over het algemeen verbond Diana mensen meer met elkaar. Maar juist in haar directe omgeving stond ze als overgevoelig, lastig, wispelturig en zelfs als intrigante bekend. Neem nu die laatste weken alleen al. Het algemene beeld is dat Diana gek werd van de media die haar achtervolgden. Maar amper een week voor haar dood maakte ze nog een deal met diverse paparazzi-fotografen om een zielige reportage te maken. Die moest uitstralen dat Diana compleet van slag was, nadat ze haar zoons had uitgezwaaid die de laatste weken van hun zomervakantie in Schotland bij de koninklijke familie doorbrachten. De foto’s hadden echter nog een doel: ze waren ook bedoeld voor Hasnat Khan, de Pakistaanse hartchirurg op wie ze al twee jaar verliefd was.

De liefde was wederzijds, maar Khan zag maar één toekomst voor hen samen en dat was als zij zich volledig uit de openbaarheid zou terugtrekken. Zij moest niet zozeer mevrouw Khan worden, maar veel meer wilde hij voorkomen dat hij ’mijnheer Diana’ zou worden. Zolang zij de media zou blijven opzoeken, zou dat niet veranderen. Hij was bereid om met haar naar de andere kant van de wereld te verhuizen, maar zij twijfelde. En hij maakte het uit. Dodi Al Fayed sprong in dat gat. Als miljardairszoon kon hij Diana een koninklijk bestaan bieden met beveiliging, privévliegtuigen en enorme jachten. Want daar was ze ook aan gewend geraakt. Een paar dagen later waren ze dood. Het waren de media geweest die ze vermoord hadden, was de algemene teneur. Anderen geloofden in een complot. Diana stierf voor Twitter en Instagram. Had ze het overleefd als de hele wereld selfies had willen maken? Of was ze juist sterker geworden als ze direct met het publiek had kunnen communiceren? Diana’s dood in 1997; inderdaad, wat gaat de tijd toch snel!

Agenda 2021 Koninklijk huis
5 t/m 7 juli
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van bonds­president Frank-Walter Steinmeier een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland.

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren