Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo blijven we langer op onszelf wonen: ‘Veiligheid is onbetaalbaar’

Het overgrote deel van de ouderen wil het liefst zelfstandig blijven wonen in hun vertrouwde leefomgeving. Bovendien zijn er als zij willen of moeten verhuizen, meestal geen geschikte woningen beschikbaar.

Veel mensen bereiden zich echter nauwelijks voor op het levensloopbestendig maken van hun bestaande woning. Dat zou wel verstandig zijn, want de ouderdom komt met gebreken. Volgens de Rabobank woonden in 2018 circa 820.000 van de 2,2 miljoen ouderenhuishoudens in een huis dat bij toenemende lichamelijke beperkingen niet geschikt is om in te wonen.

Een confronterend onderwerp
Henk ter Burg (foto) is zorgspecialist bij de Technische Unie. Dit is de grootste groothandel in technische installatiematerialen van ons land. Hij vertelt: “Bij presentaties in verzorgingstehuizen of bij gemeenten zeg ik altijd dat ik met een invalidenauto ben gekomen. Dan kijken ze raar, want ik loop als een kievit. Dan leg ik uit: in een beetje aangeklede auto klik je het slot open, de verlichting en ruitenwissers doen het automatisch, het display op het dashboard geeft allerlei informatie… Een auto is dus van alle gemakken voorzien, maar een huis niet. Het is net als met een bril of met een gehoorapparaat; die worden jaren te laat aangeschaft. Woningaanpassing is een emotioneel onderwerp, omdat de mensen werkelijk geconfronteerd worden met de gebreken van de ouderdom en – toegegeven – het is ook een financiële kwestie.”

Alles gelijkvloers
Van alle 75-plussers woont 92 procent zelfstandig en van hen wil liefst driekwart niet verkassen. Als de botten gaan kraken en de mobiliteit afneemt, geven zij liever de voorkeur aan een verbouwing. Alles gelijkvloers is de grootste woonwens. Zorgspecialist Ter Burg legt uit: “Dit is de beste, maar ook de duurste oplossing. Een extra slaap­kamer met badkamer kost al gauw tussen de vijftig- en honderdduizend euro. Als je een garage kunt verbouwen, zijn de kosten een stuk lager. Dus je hebt eigen geld nodig en je kunt een deel van de overwaarde opnemen tegen de huidige zeer lage rente. Met de uitbouw wordt het huis meer waard en met allerlei extra voorzieningen op de eerste verdieping is dat niet het geval.”

Populaire aanpassingen
• Inloopdouche
• Antislipvloer
• Traplift
• Seniorenbed
• Seniorenstoel
• Douche-wc
• Geen drempels
• Goede verlichting
• Beugels in douche en toilet
• Bredere binnendeuren

Mantelzorgwoning
U kunt ook kiezen voor zogeheten zorgaanbouw. Bouwbedrijf Vlaander Groep uit Axel zet prefabs binnen een dag vergunningvrij in uw achtertuin met een sluisje naar de bestaande woning. Eigenaar Adri Vlaander (foto) vertelt: “We bouwen niet alleen voor senioren, maar ook voor bijvoorbeeld gezinnen met een ernstig gehandicapt kind. Voor 50.000 tot 60.000 euro zetten wij een volwaardige uitbouw met slaapkamer en badkamer neer. De achtertuin moet dan wel minstens tien tot twaalf meter diep zijn. Wij leveren de aanbouw compleet. We bouwen er nu een stuk of tien per week, het is een gekkenhuis. Daarom moeten belangstellenden negen maanden wachten voordat ze aan de beurt zijn.” Nadeel is wel dat de prefab van de gemeente meestal moet verdwijnen als deze niet meer gebruikt wordt als ‘aanleunwoning’ of mantelzorgwoning.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren