Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Witte anjer symbool van verzet

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

De meeste mensen zitten dezer dagen met een uitbundig huphollandhup-Oranjeshirt, jolige juichhoed of een knaloranje supercape voor de kijkbuis in de hoop op een glorieuze Europese eindoverwinning. Toch wil ik ervoor pleiten om op zaterdag 26 juni een witte anjer te dragen.

De anjer is geen eerbetoon aan prins Bernhard

Twee goede redenen: allereerst speelt die dag Oranje niet, ten tweede is het dan Nederlandse Veteranendag. Geen mooier eerbetoon aan die andere jongens (en meisjes) die zich letterlijk met ziel en zaligheid voor ons oranje landje inzetten. Die witte anjer staat voor de eerste grote daad van verzet die wij als Nederlanders toonden tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Men greep Prins Bernhards verjaardag op 29 juni 1940 aan om zijn handelsmerk, een witte anjer in het linkerknoopsgat, te dragen. Zo van ‘je krijgt ons niet kapot’. De reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet bleef niet uit. Die kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden, Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd, het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen, portretten van de koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen.

De Nederlanders voelden zich gesterkt door deze daad van verzet en de witte anjer werd daar het symbool van. De prins is de bloem zijn hele leven blijven dragen, vooral omdat hij ‘m mooi vond, maar wat de veteranen betreft is de witte anjer dus geen eerbetoon aan de prins, maar vooral aan het verzet tegen de overheerser.

Als u naar Google gaat en zoekt op ‘Veteranendag’ dan krijgt u onder het kopje ‘Video’s’ veel filmpjes te zien van eerdere veteranendagen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren