Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Paraat op de prikpost

Beste dokter Ted, Kan het zijn dat ik u onlangs bij MAX op tv hoorde zeggen dat u vaccinatiearts wordt tijdens de komende maanden? En nog wel in de provincie Utrecht, waar ik woon. Ik moet nog geprikt worden, dus ik hou me graag aanbevolen om de coronavaccinatie van u te krijgen. Dat geeft mij het zetje van vertrouwen dat ik nodig heb.

Hanny ter Steeg

Dat klopt; ik ga dat binnenkort doen. Ik ben goed bevonden en ook aangenomen door de GGD, die landelijk ruim honderd priklocaties heeft opgezet en in de provincie Utrecht negen tot tien. De komende maanden zal ik een paar dagen per week als begeleidend arts op wisselende locaties aanwezig zijn. En misschien, Hanny, komen we elkaar wel tegen.

Het is net als fietsen
Als dit nummer van MAX Magazine op de mat valt, ben ik net begonnen als ‘medewerker in de vaccinatiedienst’. Tot die tijd ben ik druk aan het studeren geweest om me op deze nieuwe, maar tijdelijke taak voor te bereiden. Want er komt nog heel wat bij kijken; eigenlijk meer dan ik had voorzien. Zo heb ik bijvoorbeeld een online cursus over protocollen gevolgd en aan een zogeheten ‘optrek’-cursus meegedaan. Dit omdat je als arts (die vijf jaar geleden met pensioen ging) toch weer wat handigheid moet ontwikkelen in het opzuigen van vaccinatievloeistof met een injectienaald uit een klein flesje. Daar is enige zorgvuldigheid voor nodig, net als bij het injecteren. Het is echter net als fietsen: dat verleer je niet snel.

Ingrijpen indien nodig
Niet dat ik aan de lopende band ga inenten, dát wordt niet zozeer mijn taak. Hoofdzakelijk ben ik er voor de medisch-inhoudelijke begeleiding. Of, wanneer een ingeënte patiënt onwel wordt, bijvoorbeeld een acute allergische reactie krijgt op het vaccin. Dan moet ik er zijn en ingrijpen als dat nodig is. Voor dergelijke noodsituaties dient er een arts aanwezig te zijn. Gelukkig komt dit sporadisch voor.

Bijna militaire operatie
Alles komt heel erg nauw in deze bijna militaire operatie die de GGD GHOR heeft opgezet en waarvan ik werkelijk onder de indruk ben. Natuurlijk gaat er weleens iets mis en is er kritiek uit te oefenen. Maar niets wordt aan het toeval overgelaten. Ook heb ik een ‘verklaring omtrent gedrag’ moeten overleggen Alles wordt tot in de puntjes voorbereid en geregeld. Het is dus niet zo dat tegen mij is gezegd: “O, u bent veertig jaar huisarts geweest, nou dat zit wel goed.” Nee, ik moet flink oefenen en hard werken om aan de slag te mogen.

Mede dankzij Lia
Naast interessant en leuk zie ik het, zéker in deze tijd, ook als mijn morele plicht om me in te zetten voor een van de grootste inentingsoperaties in vele decennia. Het was overigens Lia, mijn assistente met wie ik 35 jaar heb samengewerkt, die mij op het idee bracht dit te gaan doen. Zij staat zelf te prikken in de GGD-locatie in Amersfoort, waar ze nog steeds doktersassistente is.

Veel meer mensen nodig
Overigens heeft de GGD nog duizend artsen nodig om de komende maanden, tot in het najaar, de vaccinatie te begeleiden. Trouwens, ook voor andere functies in de vaccinatiecentra zijn nog vacatures. Ik zou mijn gepensioneerde collega’s uit de zorg hierbij van harte willen oproepen: meld u bij de GGD en ga dit doen!

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl
Zie ook www.meerovermedisch.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren