Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Gedoe over titels

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week legt hij uit hoe het zit met koninklijke titels en predicaten.

Het is ook moeilijk hoor, al die titels en predicaten die horen bij het Koninklijk Hof. Zelf schijnen ze het ook niet meer zo goed te weten. Zonder betweterig te willen overkomen: ik hoor nog tot het kleine groepje mensen dat wel weet hoe het moet. Titels zijn tegenwoordig zo exotisch geworden, dat de media het vaak fout doen, en dat frustreert me. Zelfs het ontroerende nieuws over de geboorte van de dochter van Harry en Meghan – met de prachtige voornamen Lilibet Diana – werd erdoor overschaduwd. Maar laat ik bij het begin beginnen. Met een titel wordt men geboren of men wordt ertoe verheven. Een predicaat staat voor een naam of titel. Charles en Diana waren officieel ‘Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins en Prinses van Wales’ toen zij hun tweede zoon kregen. ‘Hunne Koninklijke Hoogheden’, in Nederland vaak afgekort als HHKKHH, was hier een predicaat. Na haar huwelijk is Lady Diana Spencer de titels en predicaten van haar man gaan voeren. Wereldwijd is ze beroemd geworden als Prinses Diana, met het predicaat ‘Koninklijke Hoogheid’. Toen ze scheidde van Charles, raakte ze zowel haar titels als het bijbehorende predicaat kwijt. In de media werd geschreven dat Diana háár titel ‘Hare Koninklijke Hoogheid’ had moeten inleveren. Maar dat was niet de juiste omschrijving, ze was haar predicaat kwijt. Ze mocht zich ‘Diana Spencer, Prinses van Wales’ blijven noemen, zoals haar voormalige schoonzus Sarah ‘Hertogin van York bleef’. Let wel: niet dé ‘Hertogin van York’. En dus evenmin ‘Hare Koninklijke Hoogheid’. Toen prins William trouwde met Kate Middleton nam zij zijn titels en predicaten over, zonder ze echt te hebben. Ze werd dus: ‘Hare Koninklijke Hoogheid de Hertogin van Cambridge’. Ze wordt vaak ‘Hertogin Kate genoemd’. Dat overnemen van de titel van haar man wordt heel letterlijk genomen. Ze zou zich ‘Prinses William’ mogen noemen. Maar dat vindt niemand meer van deze tijd. Hun kinderen, achterkleinkinderen van het staatshoofd, krijgen officieel geen titel.

Maar als hun grootvader Charles koning wordt, worden zij wettig prinsen en prinsessen met het ­predicaat ‘Koninklijke Hoogheid’. Meghan vergiste zich dus toen zij bij Oprah meldde dat haar zoon geen titel kreeg. En Harry corrigeerde haar niet. En in het persbericht over de geboorte van zijn dochter werd Harry aangeduid met ‘Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Sussex’. Dat is hij nog wel, maar er was juist afgesproken dat hij het predicaat niet meer zou gebruiken vanwege zijn commerciële activiteiten. Kortom: al die titels zijn te ingewikkeld geworden. Helemaal als de royals het zelf ook niet meer weten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren