Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Diana zou 60 zijn geworden

Er is maar één – zij het schrale en zeer oppervlakkige – troost voor mensen die jong sterven; zij houden in de beeldvorming hun jeugdigheid. Marilyn Monroe en James Dean hadden niet nog overal op posters gehangen als ze niet zo jong en dramatisch aan hun einde waren gekomen. Op 1 juli zou Diana, prinses van Wales, zestig jaar zijn geworden.

Ze overleed in 1997 toen ze pas 36 jaar was. Iedereen boven de 35 jaar herinnert zich het moment dat ze hoorden dat Diana dood was, nog als de dag van gisteren. Doordat het beeld van de prinses verstild is in onze geheugens past zo’n zestigste geboortejaar niet bij haar. Toch wordt de verjaardag die ze had moeten vieren dit jaar groots aangepakt. Op die dag onthullen Diana’s zoons William en Harry vlak voor Kensington Palace een standbeeld van hun moeder. Ze hebben het in eigen opdracht laten maken door één van de beste beeldhouwers van het Verenigd Koninkrijk, dus de verwachtingen zijn hoog. Vooralsnog zal de onthulling worden gedaan door de twee prinsen. En dat is nogal wat, want Harry en William zijn momenteel niet echt ’on speaking terms’. Harry en zijn vrouw Meghan hebben onlangs bij Oprah Winfrey een boekje opengedaan over de koninklijke familie. Het maakte duidelijk dat er sinds Diana’s ongelukkige beginjaren ten paleize maar weinig veranderd is. Meghan voelde zich er niet gesteund, eenzaam en zelfs gediscrimineerd. Maar in tegenstelling tot Diana had ze een man die voor haar opkwam en die bereid bleek om met alles wat hem dierbaar was te breken, om zijn gezin te beschermen. Hoe had Diana dit alles ervaren? Had ze partij gekozen voor één van haar zoons?

En had ze een voorkeur voor Kate of Meghan? Het had me geweldig geleken om de prinses als grootmoeder te zien. Maar had Diana wereldwijd nog wel een rol van betekenis gespeeld? Er is na haar dood veel bekend geworden over haar complexe karakter. Zo haatte ze de pers, maar tipte ze de media over waar ze op vakantie was met haar zoons. En nog erger: ze verspreidde vaak nare roddels over Charles.

Diana’s dood kwam vóór de aanslag op de Twin Towers. Haar laatste minnaars waren allebei liberale moslims, maar ongetwijfeld had Diana zich uitgesproken tegen de ongebreidelde moslimhaat die er toen bij velen heerste. Diana stierf ook voordat de sociale media-rage ontstond. Ze was al de meest gefotografeerde vrouw ter wereld, maar de telefoons met camera zou ze gehaat hebben. Laat staan maar een paar passen te kunnen zetten zonder het verzoek te krijgen een selfie te maken.

1 juli 2021 dus. Het staat nog steeds in de agenda. Er kan maar één kink in de kabel komen en dat is dat Meghan momenteel hoogzwanger is. Harry zal zijn vrouw niet in Amerika alleen laten als zijn dochter nog niet is geboren. En Diana zou de eerste zijn die dat zou begrijpen. De verwachting is echter dat ze half juni het levenslicht zal zien. Ze zal dan vast naar Diana worden vernoemd.

Agenda 2021 Koninklijk huis
17 juni
Koning Willem-Alexander opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘De Gouden Koets’. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets weer te bezichtigen voor publiek.

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren