Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het bankje van oom Paul

Naam: Roline Redmond
Geboren: 1949 in Paramaribo
Beroep: Schrijver en onderzoeker. Ze schreef o.a. ‘Zwarte mensen in kinderboeken’ en onderzocht slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. Haar laatste boek ‘De Doorsons’ is in juni verschenen. Het is een indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie.
Woonplaats: Utrecht

Nadat mijn ouders gescheiden waren, groeide ik grotendeels bij mijn grootmoeder op, waar ook de oudste broer van mijn moeder woonde: Paul. Hij was schrijnwerker van beroep en maakte speciaal voor mij een bankje. Nog ruik ik de geur van de soorten hout die hij op de werkbank in de tuin bewerkte. Onze familieleden zorgden altijd goed voor elkaar. Maar de liefde die oom Paul mij gaf, voel ik nog. Samen met zijn broer Eddy zorgde hij ervoor dat ik voldoende te eten kreeg. Het was dan ook een groot verlies voor mij toen hij in de jaren zeventig naar Nederland vertrok om als timmerman in de scheepsbouw te werken. Negen jaar later verhuisde ook ik naar Nederland vanwege mijn studie culturele antropologie. Meteen nam hij mij weer onder zijn hoede. Hij kocht kleren voor me, stopte me regelmatig geld toe en gaf me de sleutel van zijn huis.

Toen er in Nederland geen werk meer voor hem was, vertrok hij naar Kassel in Duitsland. Vanwege de afstand en ons drukke leven onderhielden we minder contact met elkaar. Toen hij zonder werk was, keerden onze rollen zich om en stuurde ik hem geld toe. In 2008 belde een politieman bij mij aan, die een niet geïnde postwissel toonde met mijn naam erop. Oom Paul bleek in eenzaamheid gestorven. Niemand wist hoe lang hij in zijn appartement had gelegen.

De liefde die hij me heeft gegeven ben ik nooit vergeten. Ik schreef een eerbetoon aan hem in het verhaal ‘Requiem for a black man’s soul’. Ook zijn bankje houdt zijn geest levend voor mij. Ik mis hem nog steeds.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden. Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal? Laat het ons weten via redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren