Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Verrassend verjaardagsinterview

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week kijkt Marc terug op Máxima’s televisie-interview.

Ruim drie miljoen mensen hebben vorige week maandag gekeken naar het interview van Matthijs van Nieuwkerk met koningin Máxima. Het was een leuk, ontspannen gesprek tussen twee mensen die elkaar volgens mij wel liggen. Matthijs is een charmeur en komt altijd wat rommelig en daardoor vertederend over. Ik denk dat met name veel vrouwen daar wel een zwak voor hebben. De koningin keek in elk geval geamuseerd naar de man die haar vroeg een deel van een gedicht voor te lezen. Máxima leek geen enkel voorbehoud te hebben gemaakt over de onderwerpen die ter tafel mochten komen. En dat is prettig natuurlijk, want dan wordt een gesprek vanzelf meer open en daar is iedereen bij gebaat. Hoe meer we onze koningin laten vertellen, hoe beter we haar leren kennen. Al moeten we dat laatste niet overdrijven natuurlijk; alleen haar intimi zullen haar echt kennen. Wij moeten het doen met het beeld dat zij van zichzelf wil laten zien. En dat is een flink deel. Haar emoties, humor en ergernissen kwamen allemaal aan de orde in dit gesprek van een uurtje. Het heeft natuurlijk wel geholpen dat Van Nieuwkerk al de kans had gekregen vóór het interview langdurig met haar te kunnen praten. Dat was een ‘off the record’- gesprek waarbij alles wat besproken werd, niet met anderen zou worden gedeeld. Bij het interview dat de koning vanwege zijn vijftigste verjaardag gaf aan Wilfried de Jong was dat ook gedaan. Dat voorgesprek had toen drie uur geduurd. Hoelang Máxima en Matthijs met elkaar gesproken hebben, is niet bekendgemaakt.

Ik kan er bij dergelijke interviews vergif op innemen dat ik de vraag krijg: ‘Had jij daar niet liever gezeten in plaats van Matthijs?’ Natuurlijk! Maar jaloers ben ik niet. Want als ik al de kans zou krijgen het interview te doen, dan nog wordt zo’n gesprek gevormd doordat ik dit werk al meer dan dertig jaar doe. Het is veel interessanter om de koningin te laten interviewen door iemand die haar nauwelijks kent en haar niet voortdurend professioneel volgt. Daar komen vaak verrassende gesprekken uit voort. En dat bleek ook nu zo te zijn. Ik had de foto’s van Máxima met een zwarte pruik op al eens gezien, maar nu vertelde ze erover. Ook over haar gevoelens over de ommezwaai in haar leven toen ze door haar huwelijk prinses was geworden. De koning en de koningin zijn tot nu toe heel voorzichtig geweest met het delen van informatie over hun dochters. Dit om te voorkomen dat de drie prinsessen hun leven lang achtervolgd zouden worden door een bepaalde opmerking van hun ouders. Willem-Alexander weet het als geen ander. Het “Nederlandse pers oprotten” of elastiekjes schieten naar fotografen van het bordes achtervolgen hem al decennia. Maar nu gaf de koningin per dochter ook een mooie karakteromschrijving. Dat lijkt me eieren lopen als moeder van drie pubers. Over Amalia zei ze dat die de rol van koningin zal passen. “Je krijgt de kans iets te betekenen, iets te veranderen. Ze zal haar passies kunnen ontwikkelen, maar ze is er nog niet. Ze is zich als meisje aan het ontwikkelen. Hoe kunnen we haar de vrijheid geven om fouten te maken, en ruimte geven om een sterke dame te worden?” Het was een mooi gesprek, met slechts één maar. Hoe lang moet Máxima nog vragen beantwoorden over haar vader, de zelfmoord van haar zusje of de vakantie in Griekenland? Op een keer zal het toch wel genoeg zijn?

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren