Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

SCHITTEREND

In ons Singelpark staat een wonderschone boom met schitterende hemelsblauw-lavendelkleurige bloemen. Na de uitbundige bloei komen er goudbruine, snavelachtige doosvruchten aan, met duizenden vederlichte zaden.

De verf- en waterbakjes en mijn hele ateliertafel liggen ermee bezaaid. Deze boom is vernoemd naar Anna Paulowna van Rusland. Zij was getrouwd met onze koning Willem II. Afwisselend woonden zij in Brussel op Huis Tervuren en op Paleis Soestdijk. Anna Paulowna was van 1840 tot 1849 koningin der Nederlanden, tot de dood van Willem II. Zij voelde zich verheven boven het volk en gedroeg zich ook zo. En ze hield van pracht en praal. De tsarina’s waren echte eksters en hun boudoirs waren gevuld met alles wat schitterde. Toen Anna in 1816 met hobbelende koetsen uit Rusland naar ons land vertrok, bracht zij een bruidsschat ter waarde van één miljoen roebels mee. Omgerekend zou dat nu tien miljoen euro zijn. Helaas is maar een deel behouden voor Nederland. De rest ging later naar haar dochter en zoon in Duitsland. Het pareldiadeem dat Anna Paulowna droeg bij de inhuldiging van koning Willem II heeft koningin Wilhelmina laten namaken. Nu wordt het door koningin Máxima gedragen.

Janneke (73) is getrouwd met voormalig politicus Elco Brinkman en heeft een zoon, twee dochters en twaalf kleinkinderen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren