Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Moeders zakbijbel ging mee op al mijn reizen

Naam: Arthur van Amerongen
Geboren: in 1959 in Ede
Woonplaats: Olhão, Algarve (Portugal)
Beroep: schrijver en journalist, schrijft columns, o.a. voor ‘de Volkskrant’ en ‘HP/De Tijd’. Zijn laatste boek verscheen dit jaar: ‘Saudades, op zoek naar het paradijs in Portugal’.

Ik groeide op in Ede en kreeg in mijn opvoeding een ruime portie Bijbelkennis mee. Rond mijn achttiende verhuisde ik naar Amsterdam dat in de ogen van mijn familie toen een soort Sodom en Gomorra was. Mijn moeder schonk me, misschien mede daarom, deze zakbijbel. Hoewel ik inmiddels niet meer geloofde, heb ik die uit respect voor haar in mijn tas gestopt en sindsdien altijd bij me gehouden. Hij was bij me toen ik Libanon woonde, in Rio de Janeiro en Paraguay. Ik verwisselde vaak van reistas of koffer, maar die bijbel werd er altijd als eerste ingestopt. Nu heeft hij een plekje in mijn bibliotheek in de Algarve. Mijn moeder kwam uit Rotterdam, maar verhuisde vanwege haar huwelijk naar Ede. Als Rotterdamse heeft ze daar nooit kunnen wennen. Twee gebeurtenissen hebben haar leven bepaald: het bombardement van Rotterdam en het overlijden van mijn jongere broer. Misschien kreeg ze daardoor psychische problemen, waardoor ze een aantal keren in een psychiatrische inrichting moest worden opgenomen. Toch bleef ze ruimhartig van geest. Toen ik reportages maakte over seks en drugs, knipte ze die artikelen uit en liet ze aan de plaatselijke bakker zien, wat mijn vader als notabel minder geslaagd vond. Ondanks die problemen denk ik niet dat ze ongelukkig was. Ze probeerde er toch altijd het beste van te maken en genoot van de kinderen van mijn zus. Ze overleed in 2003. Ik was net op tijd terug uit Portugal en hield haar in mijn armen toen ze stierf.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden. Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal? Laat het ons weten via redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren