Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Waar is de ondertiteling gebleven?

Veel lezers stelden de afgelopen weken vragen over de ondertiteling van programma’s die door de NPO uitgezonden worden. Plots waren die verdwenen. Dit leidde niet alleen tot ergernis, voor veel doven en slechthorenden is ondertiteling van cruciaal belang. Is er sprake van een bezuiniging bij NPO? Nee, luidt het antwoord vanaf de burelen van de publieke omroep. Woordvoerder Thijs van Soest laat weten dat toegankelijkheid enorm belangrijk is voor de NPO. Daarom worden op NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO 1 Extra, NPO 2 Extra, NPO 3 Extra, NPO Nieuws en NPO Politiek bij meer dan 95 procent van de programma’s ondertitels toegevoegd.

Het volledig ondertitelen van alle programma’s kan de NPO niet garanderen. Dit is ook niet de wettelijke opdracht die de NPO heeft gekregen.Veel lezers stelden de afgelopen weken vragen over de ondertiteling van programma’s die door de NPO uitgezonden worden. Plots waren die verdwenen. Dit leidde niet alleen tot ergernis, voor veel doven en slechthorenden is ondertiteling van cruciaal belang. Is er sprake van een bezuiniging bij NPO? Nee, luidt het antwoord vanaf de burelen van de publieke omroep. Woordvoerder Thijs van Soest laat weten dat toegankelijkheid enorm belangrijk is voor de NPO. Daarom worden op NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO 1 Extra, NPO 2 Extra, NPO 3 Extra, NPO Nieuws en NPO Politiek bij meer dan 95 procent van de programma’s ondertitels toegevoegd. Het volledig ondertitelen van alle programma’s kan de NPO niet garanderen. Dit is ook niet de wettelijke opdracht die de NPO heeft gekregen.

Even technisch worden
Waarom dan toch klachten over het ontbreken van ondertiteling? Daarvoor moeten we de techniek induiken. Ondertiteling wordt op twee manieren aangeleverd. Dit kan via teletekstpagina 888 of via DVB (Digital Video Broadcasting). Bij teletekst kan de ondertiteling via de afstandsbediening van de televisie worden geactiveerd door drie keer op de toets acht te drukken. Bij DVB dient de televisie of de decoder van de tv-distributeur ingesteld te worden op gebruik van ondertitels. En bij teletekstondertiteling gaat het op dit moment mis.

Dáár zit het probleem
Distributeurs als Ziggo, KPN en T-Mobile zijn recent overgestapt op een nieuw aanvoersignaal waardoor meer NPO-zenders in HD-kwaliteit zichtbaar zijn. En daar zit het huidige probleem met het ontbreken van ondertitels. Bij het nieuwe aanvoersignaal wordt ondertiteling via teletekst niet meer meegeleverd. Het is hierdoor niet meer mogelijk om ondertiteling bij programma’s uitgezonden op NPO-zenders in beeld te krijgen als de teletekstfunctie op de televisie wordt gebruikt.

Oplossing via omweg
Werkt de ondertiteling via teletekstpagina 888 niet meer, dan kan gebruik van de DVB-ondertitelfunctie van televisie of decoder in veel gevallen uitkomst brengen. Dit kan vaak in het menu van de decoder ingesteld worden. Echter niet altijd. De distributeur en de gebruikte decoder dienen wel DVB-ondertiteling te ondersteunen. Soms is het ook mogelijk om DVB-ondertiteling via een knop op de afstandsbediening te activeren. Omdat het instellen van deze functie bij iedere decoder anders is, kan bij problemen of ondersteuning het beste contact worden opgenomen met de distributeur waar u televisiediensten koopt.

Er wordt aan gewerkt
De NPO laat verder weten dat hard wordt gewerkt om teletekstondertiteling te laten werken zoals deze voorheen altijd heeft gewerkt. De verwachting is dat dit na de zomer gebeurt. In de praktijk betekent dit dat weer het signaal van teletekstondertiteling aan het aanvoersignaal wordt toegevoegd.

Mist u opeens de ondertiteling op uw tv? Vraagt u zich af waar een radio- of tv-zender is gebleven? Betaalt u te veel voor Ziggo, KPN of een andere aanbieder? Schrijf dan naar: MAX Magazine, Postbus 277, 1200 AG Hilversum of stuur een e-mail: redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Mediavragen’. Wilt u uw naam niet vermeld hebben? Geef dat dan duidelijk aan.

jarco Kriek

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren