Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Goed dat moeder dat nooit heeft geweten

Naam: Anneke Nijhof
Geboren: in 1946 in Den Helder
Woonplaats: Ermelo
Beroep: gepensioneerd secretaresse bij de provincie Noord-Holland

Mijn ouders trouwden op 3 januari 1940 in Den Helder. Mijn vader was schipper in dienst van de Nederlandse overheid. Nadat de Duitsers Nederland hadden bezet, werd hij met zijn bemanning verplicht voor de bezetters te werken. Ze probeerden die zo veel mogelijk tegen te werken en stalen wat los en vast zat. Op een dag leed een Duitse boot schipbreuk voor de kust van Den Helder. Mijn vader en andere bemanningsleden moesten het schip leeghalen. Begrijpelijkerwijs gaf de bemanning ook toen niet alles aan de Duitsers af. Mijn vader eigende zich een grote tinnen koffiekan en een zilveren kannetje toe, allebei zwart uitgeslagen door het zoute water. Mijn moeder reinigde ze grondig en liet het zilverwerk vaak aan bezoek zien, plus het verhaal dat mijn vader het van de Duitsers had gestolen. Ze dacht ook dat ze een kostbaar bezit in huis had. Eind 1942 werden mijn vader en zijn machinist betrapt op diefstal en tot zes jaar dwangarbeid in Duitsland veroordeeld. Dat was een zware tijd voor hen, maar gelukkig overleefden ze samen de oorlog. Op het kannetje staat een inscriptie: ‘HSD’. Dat betekent dat het toebehoorde aan ‘Hamburg Süd’, de Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft. Na het overlijden mijn ouders heb ik het kannetje laten taxeren. Mijn ontgoocheling was groot toen men mij vertelde dat het geen zilver, maar verzilverd was en dat er heel, heel veel van in omloop waren. Goed dat mijn moeder dat nooit heeft geweten. Het staat nu in mijn vitrinekast, ongepoetst weliswaar. Toch een kostbaar stuk vanwege de emotionele waarde die het voor mij heeft.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden. Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal? Laat het ons weten via redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren