Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Gehoorklachten na corona

Geachte dokter Ted, In september werd bij mij corona vastgesteld. Wekenlang ben ik flink ziek geweest. Mijn man en onze weer thuiswonende dochter met haar zoontje hebben het virus ook gehad. Allemaal zijn ze goed hersteld, maar ik ben nog altijd niet de oude. Aan het virus heb ik gehoorproblemen overgehouden, met ruis, geratel en pieptonen. Gaat dit ooit weer over?
Alida

Dat is helaas moeilijk te zeggen. In de wereld van het medisch-wetenschappelijk onderzoek is nog heel weinig onderzoek gedaan naar gehoorverlies als gevolg van een corona-infectie. Het blijkt maar weer: het virus lijkt veel meer kapot te maken dan ons lief is en we kunnen overzien.

Nog niet onderzocht
Vergeet niet: het SARS-CoV-2- virus dat de huidige pandemie in gang heeft gezet en inmiddels ook soms schadelijker varianten heeft, is nieuw. “Wetenschappers hebben hun handen vol aan onderzoek naar het virus, de verschillende stammen en de gevolgen voor de vaccins”, krijg ik terug als ik ernaar informeer. Piepgeluiden in het oor staan nog wat lager op de prioriteitenlijst van het onderzoek, lijkt het. In een medisch vaktijdschrift op het gebied van hooronderzoek wordt gemeld dat er “meerdere meldingen” zijn van gehoor- en duizeligheidsproblemen die verband lijken te houden met COVID-19. “Er is echter een gebrek aan hoogwaardige onderzoeken waarin deze zogeheten ‘audio-vestibulaire symptomen’ nader kunnen worden onderzocht.” Ofwel, de wetenschap is nog niet zover.

Zelfde ervaringen
Ik ben overigens wel blij dat u de moeite genomen heeft mij te mailen. Er zijn talloze mensen met soortgelijke klachten, zoals oorsuizen, pieptonen, gehoorverlies en duizeligheid (tinnitus). Sommigen melden ook voorhoofdspijn, doofheid of juist versterking van geluid. Allemaal ontstaan na een coronabesmetting. De gezondheidswebsite meerovermedisch.nl deed onlangs op Facebook een oproep aan mensen met dit soort klachten na een corona-infectie. Bijna duizend reacties kwamen er binnen van mensen met dezelfde ervaringen. Ik citeer een paar meldingen: “In maart 2020 een corona-infectie opgelopen. Ik hoor normaal, maar heb wel veel last van geluiden. Alles komt harder binnen. Ik heb last van oorsuizingen, oorbonzen en duizeligheid bij normale bewegingen van mijn hoofd. Ik verlies daardoor gemakkelijk mijn evenwicht.” Of deze: “COVID vanaf voorjaar 2020, sindsdien tinnitus, links maar ook rechts. Gonzend geluid op ritme van hartslag. Neemt bij inspanning of verhogen druk in lichaam toe.”

Aangetaste zenuwtjes
Ook de Stichting C-Support, die advies geeft over de zorg aan mensen met chronische COVID-klachten, komt vaak overmatige gevoeligheid voor geluid tegen. Ook duizeligheid, wazig zien, hoofdpijn en niet kunnen ruiken en proeven. Over dat verlies van smaak en reuk door het virus is inmiddels al wat meer bekend. De zenuwtjes die lopen van het reukslijmvlies boven in de neus naar de hersenen zouden zijn aangetast door het coronavirus. Dat zit anders bij het verlies aan reukvermogen bij een forse verkoudheid; daar speelt de verstopte neus juist een belangrijke rol en dat is bij COVID-19 anders. Het zou mij niet verbazen als ook bij het oor sprake is van schade aan het zenuwweefsel.

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl
Zie ook www.meerovermedisch.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren