Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Coniferen snoeien, doe het met beleid

Thuja, Taxus en andere coniferen moeten regelmatig gesnoeid worden, zodat ze niet te groot worden. Elke haag moet van onderen breder zijn dan de bovenkant, dit om een kale onderkant te voorkomen.

Een haag kan na jaren erg breed worden en dan ontstaat de wens om ze sterk terug te snoeien tot de hoofdstam. Dit kan niet bij elke haag! Ik moest eens van een tuinarchitecte een Thujahaag flink terugsnoeien. Ik waarschuwde dat dit nooit meer aangroeit. Toch moest het gebeuren, in september. Ze schrok zich dood, nadat de bewoner haar ongenoegen had geuit. Zij vroeg toen aan mij of dit voor de Kerst weer groen zou worden… Dit sterk terugsnoeien kan maar bij enkele coniferen gedaan worden, waarvan Taxus baccata er één is. Deze mag tot de hoofdstam teruggesnoeid worden en hij wordt weer helemaal groen, maar dit duurt zeker drie tot vier jaar. De Taxus moet dan wel optimaal verzorgd worden met voldoende mest, water en compost.

door Krijn Spaan, kweker en hovenier

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren