Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Auto-actie levert huisje op

Als Bert Huisman op 3 november 2018 de uitzending van ‘MAX Maakt Mogelijk’ ziet over oma’s in Oeganda, is hij direct geraakt. “Vreselijk dat de ouderen daar met hun kleinkinderen in die hutten leven. Zonder hulp blijven zij in die vicieuze cirkel van armoede hangen.” Bert, die samen met zijn vrouw Christa een autobedrijf in Scheerwolde heeft, besluit hun jaarlijkse winterinspectie op te dragen aan deze oma’s.

Het project in Oeganda is opgezet door Friese oma’s. Sinds 2018 steunt MAX Maakt Mogelijk het werk van de Friezinnen en hun stichting Grannies2GranniesFriesland. De basishulp bestaat uit het bouwen van een stenen huisje van 3.200 euro. Dit is inclusief zonnepanelen en een handeltje om zelf geld mee te verdienen. Dankzij de tv-uitzendingen en de eigen inzet van de Friezinnen zijn al 170 huisje gebouwd. “Maar we moeten blijven doorgaan”, aldus Ria Bakker van de stichting. “Er zijn nog heel veel hutten die vervangen moeten worden.”

Erwtensoep en auto’s
Jaarlijks houdt Bert een gratis winterinspectie voor de auto’s van zijn klanten. Dat is steevast in november. Tijdens het wachten krijgen de klanten een kop erwten­soep of kop koffie aangeboden. In ruil daarvoor vraagt Bert om een vrijwillige bijdrage van € 2,50 voor het goede doel; een huisje voor een oma in Oeganda. De actie levert jaarlijks zo’n 700 euro op. Bert verdubbelt dit bedrag. En na tweeënhalf jaar is er genoeg gespaard voor één stenen huisje. “Het is maar een bescheiden bedrag, ik heb geen groot bedrijf. Maar het is goed om dit voor de oma’s te kunnen doen.” Ook de opbrengst van de fooienpot bewaart Bert voor Oeganda. “Ik heb zelf kinderen die alle kansen hebben. En ik wil dat de kleinkinderen van die oma’s daar ook naar school kunnen. Anders komen zij ook nooit een stap verder in het leven.”

Actie gaat door
Jan Slagter: “Dit soort bijzondere initiatieven zijn erg waardevol om projecten te ondersteunen. De impact die een stenen huisje heeft op een familie is heel erg groot. Het betekent voor de oma’s een einde aan dagelijkse stress over instortingsgevaar.” Bert gaat in november weer verder met de winterinspectie-actie. Het doel is een tweede stenen huisje. Meer informatie over dit project in Oeganda vindt u op de website maxmaaktmogelijk.nl

Heeft u ook een wens voor een dierbare of voor een instelling? Laat het weten! MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. Zie ook maxmaaktmogelijk.nl • IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren