Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De kat van Jacomijn: Nip wil graag dicht bij me zijn

“We hebben twee katten, Nip en Tuck, een zusje en broertje. Ze zijn bijna vijftien”, zegt Jacomijn Deraad (57) uit Amsterdam. “We hebben ze als kittens uit het asiel gehaald. Nip wil altijd graag dicht bij me zijn, ook wanneer ik als eindredacteur thuis zit te werken.

Ze kwam alleen altijd bovenop mijn toetsenbord zitten, dus ik zette een kattenmandje ernaast. Maar ze wilde toch weer aandacht, dus ik heb een lange sjaal schuin omgehangen en haar erin gelokt. Nip vindt dat heel gezellig. Ik ook. En ik heb mijn handen vrij om te werken.” Jacomijn raakte zo gefascineerd door het gedrag van haar katten dat ze een opleiding voor kattengedragstherapeut is gaan volgen. Wat heeft ze zoal geleerd? “Straffen heeft bij een kat geen zin. Je kan ze veel beter gewenst gedrag leren door ze daarvoor te belonen. Iets anders: een kat heeft veel liever een kattenbak met hele fijne korrels dan dat grove grit. In de natuur doen ze namelijk ook hun behoefte in het zand. Nog een tip: wil een kitten steeds de gordijnen in klimmen? Dat ziet hij als een spel, dus speel op andere manieren veel met ‘m. En biedt alternatieven zodat hij toch hoog kan zitten.”

Meer op Jacomijns website raadvoorjekat.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren