Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Jacob blijft

In deze tijden is het soms best lastig iets positiefs te vinden. Nou, ik kan zeggen dat ik blij verrast ben. De dertienjarige brugklasleerling Jacob heeft een verblijfsvergunning gekregen en wordt niet uitgezet naar Armenië.

Ook zijn moeder Tina mag blijven. De Syrische Jacob dreigde te worden uitgezet naar Armenië, terwijl hij daar nooit geweest is. De havo-scholier uit Ubbergen zat met een vriend in het programma ‘De Vooravond’ en in het ‘Mediaforum’ heb ik op de radio aandacht gevraagd voor zijn situatie. Die raakte mij persoonlijk, omdat ik vond dat de menselijke maat ontbrak. Jacob vluchtte in 2015 met zijn moeder uit het oorlogsgebied in Damascus met de scherven van een bomaanslag in zijn lijf. Met een boot kwamen ze in Griekenland aan en belandden via omwegen in Nederland, om met hun familie te worden herenigd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst oordeelde dat de twee moesten worden uitgezet naar Armenië, omdat de moeder een Armeens paspoort had. Dat had ze uit wanhoop aangevraagd, omdat ze dacht daarmee meer kans te maken op een verblijfsvergunning. Hun protest tegen uitwijzing is nu gehonoreerd. Of de publiciteit en de door zo’n 170.000 mensen ondertekende petitie #JacobBlijftHier hebben geholpen? Laten we het erop houden dat de redelijkheid het heeft gewonnen.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren