Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De koning mist ons

Vorig jaar, toen Koningsdag vervangen werd door die vreselijke Woningsdag, was de koning heel duidelijk: eens maar nooit weer. In zijn toespraak zei hij toen: “Natuurlijk zouden we met de familie veel liever in Maastricht zijn geweest.

Daar is maandenlang door vele enthousiastelingen keihard gewerkt aan een heel bijzonder programma en ook hen wil ik danken voor de grote inspanning die al geleverd was, voordat het trieste maar onvermijdelijke bericht kwam dat dit jaar niet door zou gaan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en ‘leef Maastricht’ zit al in ons hart gesloten. (…) Zoals elk jaar verheugde ik mij intens op beelden van grachten, pleinen, straten en kermissen, grote massa’s mensen op de been in dorpen, steden en de hagelwitte stranden van het Caribisch deel van het koninkrijk. Nederlanders helemaal uit hun dak. Uitbundig feestvierend. Eén van die dagen dat ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ even niet opgaat voor de anders zo nuchtere Nederlanders.” Hij zei toen ook dat hij hoopte “dat het de aller-, allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn.” Die hoop is voor de koning en zijn familie uitgekomen, maar voor de meeste Nederlanders nog niet. De koning gaat met een kleiner deel van de familie naar Eindhoven voor iets wat onze nationale feestdag misschien wel even de 22ste eeuw zal intrekken. Sorry dat ik het zo verwoord, maar ik snap het persbericht van de RVD over Koningsdag 2021 nog steeds niet helemaal. “Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane worden door de gemeente Eindhoven ontvangen in een studio, waar een groot deel van het Koningsdagprogramma wordt ingevuld. Samen met de koninklijke familie hebben we in de studio gesprekken met designers, gaan we op innovatieve wijze een maaltijd bereiden, blikken we terug op bijzondere manieren van ontmoeten in coronatijd én staan we stil bij hoe Eindhoven in honderd jaar de huidige stad is geworden.” Als je dat al hebt laten bezinken, komt het: “En er wordt ook nog wat gedaan!” Ook niet leuk voor al die mensen die tot die tijd het koninklijk gezin hebben mogen vermaken, kennelijk wordt er dan niks gedaan… Maar wat komt er dan?

“Van Urban tot E-sports, met een techniek­experiment laat ASML iets bijzonders zien met een stofzuiger en bereid je voor op veel muziek en een spectaculaire afsluiting…”

Ik weet dat ik misschien te cynisch ben, maar hoeveel mensen zouden nog kijken tegen de tijd van die aangekondigde bijzondere stofzuiger en de spectaculaire afsluiting daarna? Misschien als het pijpenstelen regent? Dat er niet meer uit te halen viel dit jaar, daar kan niemand wat aan doen. En dat we allemaal zin hebben in een feestje, is ook zeker. Maar geforceerd bijna twee miljoen euro uitgeven, want dat kost die innovatieve Koningsdag zonder publiek, aan iets wat maar moeilijk een echt volksfeest kan worden genoemd, snap ik niet. Dan nog maar liever een jaartje Woningsdag.
Er is vast nog meer ten paleize te zien. De privévertrekken, de keukens, de gasten­verblijven… ik kan nog wel meer bedenken. Nood breekt wet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren