Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo leven baron en barones Van Verschuer

In de MAX-serie ‘ In het hart van ons landgoed’ laat de adellijke familie Van Verschuer de kijker zien wat het allemaal inhoudt om hun statige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in de Betuwe draaiende te houden.

Frans baron van Verschuer en Nathalie barones van Verschuer zijn de trotse eigenaren en beheerders van landgoed Mariënwaerdt, dat al sinds 1129 bestaat. Het is een volwaardig en dynamisch bedrijf met bijna tweehonderd medewerkers. Zij zorgen gezamenlijk voor het behoud van het landgoed dat met zo’n duizend hectare bijna net zo groot is als Schiphol. “We leven in een eigen wereldje waarin alles in elkaar grijpt. Voor ons is dat heel normaal, voor de kijker zal dat best een verrassend inkijkje zijn”, verwacht barones Nathalie.

‘We moesten wel’
In de serie maken we een ‘rondwandeling’ over het landgoed met alle mensen die erbij betrokken zijn. Baron Frans: “Ook in ons huis wordt gefi lmd, eigenlijk bijna letterlijk tot aan onze eettafel. Er gebeurt altijd wel iets op het landgoed.” Barones Nathalie noemt onder meer het bosbeheer en de boerderij met kaasmakerij, want de familie produceert haar eigen kaas. “We zijn behoorlijk zelfvoorzienend, maken en verbouwen veel producten zelf.” Frans en Nathalie hebben zelf het bedrijf helemaal opgezet, vertelt de baron. “We moesten naar nieuwe bronnen van inkomsten zoeken, omdat de kosten van onderhoud steeds hoger werden. We hebben dan ook een grote onderhoudsdienst die dagelijks bezig is. Gelukkig hebben we ook horeca, organiseren we evenementen zoals rondleidingen en verkopen we onze eigen producten.”

Straks de tiende generatie
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt werd in 1129 gesticht als Norbertijner abdij die in 1567 ophield te bestaan. Een voorouder van de familie Van Verschuer – Graaf van Bylandt – kocht het landgoed in 1734. De baron en de barones dragen zelf in de toekomst het landgoed weer over aan de tiende generatie. Zo is de oudste dochter Nora (24) ook vaak op het landgoed te vinden om daar te helpen. Ze doet een opleiding aan de Hogere Hotelschool en woont en studeert in Amsterdam. Neef Otto woont ook op het landgoed en is verantwoordelijk voor de kaasmakerij, en Frans’ oudste zus Lotje zwaait de scepter over de moestuin.

Een echte bikkel
Alle betrokkenen vinden het leuk om aan deze twintigdelige serie mee te werken, want ze zijn trots op wat ze doen. Dat geldt zeker ook voor huishoudster Pieta (82), die al decennialang nauw betrokken is bij Mariënwaerdt. “Ze werkt hier nog steeds twee dagen in de week. Het is echt een bikkel”, vertelt barones Nathalie. “Ze wilde toen laatst de kroonluchter moest worden schoongemaakt per se zelf op de steiger staan.” Frans: “Mensen in haar omgeving zeggen weleens: stop nou toch met dat werk. Maar ze vindt het nog veel te leuk en is er nog lang niet aan toe om achter de geraniums te zitten.”

Noord-Zuid-Oost-West: In het hart van ons landgoed
VANAF MAANDAG 8 MAART 18.20 UUR NPO 2

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren