Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Soep en een vriendelijk praatje

Met zijn actie ‘Soep op de stoep’ probeert Bas Scholte Aalbes uit het Drentse Borger- Odoorn iets te doen tegen de toegenomen eenzaamheid in deze coronatijd. Met steun van FC Emmen en MAX Maakt Mogelijk kan hij duizenden mensen blij maken met een kopje soep. “Er kan een heleboel niet in deze tijd, maar omzien naar elkaar kan nog steeds.”

 

Bas is nog iedere dag verbaasd dat zijn actie zo veel losmaakt in Drenthe. Kerken, horecaondernemers, scholen, de voetbalclub FC Emmen en honderden vrijwilligers heeft hij op de been gebracht. Bas werkt in de ouderenzorg en een paar maanden geleden kwam hij op het idee voor de soepactie. “Tijdens de eerste lockdown is er veel aandacht geweest voor mensen die in het verpleeghuis wonen. Artiesten traden op met een hoogwerker, taarten werden bezorgd. Ik zag dat ouderen maar ook jongeren die alleen wonen veel minder aandacht kregen. En daarom wilde ik juist voor deze groep iets positiefs doen.”

ETEN VERBINDT
Samen met jongerenwerker Ankie Buijing benaderde Bas een aantal horecaondernemers uit de buurt en die gingen meteen enthousiast aan de slag om snert te maken. Kinderen van verschillende basisscholen maakten tekeningen en persoonlijke berichtjes, en honderden vrijwilligers meldden zich aan om te helpen uitdelen. ”Op deze manier zie je ook de verbindende kracht van eten. Iedereen kan aan de actie meedoen en het is een mooie manier om met mensen die alleen zijn een praatje te maken.” Natuurlijk houden de vrijwiligersbij het uitdelen van de soep rekening met de coronamaatregelen. Ze zetten de soep op de stoep, bellen aan en stappen een paar meter achteruit. “Mensen weten niet dat we langskomen en dat onverwachte bezoek maakt heel wat emotie los. Bij elke voordeur hoor je verhalen van mensen die bijna niet meer buiten komen, hun kinderen en kleinkinderen nauwelijks nog zien. Daarom laten we ook een speciaal telefoonnummer achter voor als er behoefte is om verder te praten.”

‘ZO’N BIJZONDER MOMENT!’
Bas is een groot fan van de FC Emmen en de belangrijke thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle was een buitenkans om extra aandacht te vragen voor de actie. Met steun van MAX Maakt Mogelijk werden voor deze wedstrijd 8.000 lampjes verkocht die de lege tribunes van het stadion verlichtten. “Elk lampje staat voor een kop soep die we kunnen uitdelen. Binnen een paar dagen waren alle lampjes verkocht. Het was zo’n bijzonder moment om in het stadion al die lampjes te zien branden.” De actie gaf ook de spelers van FC Emmen vleugels, want die avond behaalden zij de eerste overwinning van het seizoen.

‘NU DOORPAKKEN’
De komende maanden trekt Bas met zijn vrijwilligers door verschillende dorpen in Drenthe om mensen blij te maken met een kopje soep en een praatje. “Mensen vinden het ontzettend leuk dat er in deze tijd aan ze gedacht wordt en daarom willen we nu doorpakken, omdat eenzaamheid een sterk groeiend maatschappelijk probleem is.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren