Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘ Voor mij was dat kroontje een koninklijke onderscheiding’

Naam: Jaap den Ouden
Geboren: in 1949 in Rotterdam
Woonplaats: ‘s-Gravenpolder (Zeeland)
Beroep: radio/tv-technieker en ondernemer

In de winter van 1991 reed ik met mijn service-auto door Goes. Ik werkte als zelfstandig televisiemonteur in Zuid-Beveland en mijn meeste klanten woonden in Zeeland.

Het sneeuwde hevig die dag en het verkeer reed stapvoets. Toen ik een oude vrouw met haar rollator op de stoep zag staan, stopte ik om haar te helpen. Samen staken we de drukke weg over; het verkeer hield ik met een handgebaar tegen. Aan de overkant vroeg ik de vrouw of ik haar naar huis moest brengen. “Nee hoor”, antwoordde ze, “ik woon hier vlakbij.”

Ze zwaaide me na en liep alleen verder. Een paar weken later kwam ik op de zaak in Kapelle. Een collega vertelde me dat hij een presentje in ontvangst had genomen dat voor mij was bestemd. Afgegeven door een meneer met een briefje erbij. Het was de zoon van de vrouw die ik had geholpen.

Hij had tegen de collega verteld dat zijn moeder bij thuiskomst bedacht dat ze vergeten was mij te bedanken. Daarop belde ze Omroep Zeeland met het verhaal dat een jongeman haar geholpen had over te steken tijdens een barre sneeuwstorm. Via een oproep van de omroep hadden ze mijn werkadres achterhaald. Toen ik het doosje opende, zag ik een ‘gouden’ kaarsje in de vorm van een kroontje, met een briefje erbij: “Vanwege waardering voor koninklijk gedrag”. Ik was er bijzonder door ontroerd. Haar waardering voor die eenvoudige daad van mij vond ik hartverwarmend. Ik heb die gouden kaars dan ook nooit aangestoken. Voor mij was het toch een beetje een koninklijke onderscheiding, die al jaren bij mij thuis op de kast pronkt. Het maakt een gewone ontmoeting heel bijzonder.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren