Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

MAARTS WEER

We kunnen er niet omheen. Het weer vliegt heen en weer. Van lentetemperaturen tot winternachten. Vorige week waren de verschillen in ons land wel heel groot.

Neem bijvoorbeeld vorige week woensdag: terwijl in het Waddengebied de temperatuur nauwelijks de 7 of 8 graden wist te bereiken, werd in het zuiden van ons land de 16 en 17 graden gehaald als maximumtemperatuur. Deze grote temperatuurverschillen ontstonden onder invloed van het koude Noordzeewater, de Waddenzee en het koude water van het IJsselmeer.

Dit gold ook voor andere wateroppervlakten. Als de wind vanaf deze koude wateroppervlakten komt, zal de aangevoerde lucht de temperatuur in de aangrenzende gebieden lager doen uitkomen dan landinwaarts. En landinwaarts is de wind ook vaak minder sterk. Bij weinig wind heeft de zon meer invloed op de temperatuur dan wanneer de wind vrij sterk is.

Dit soort temperatuurverschillen als vorige week (tussen landinwaarts en kustgebieden) horen er nu eenmaal bij in het vroege voorjaar. Opvallend was vorige week de switch van het weer naar de winternachten vanaf donderdag op vrijdag en afgelopen weekend. Met een noordoostelijke stroming en een koude bovenlucht kon het in de nachten op veel plaatsen licht tot zelfs matig vriezen met zware tot zeer zware grondvorst. Hoe gaan we nu verder met maart?

Ik verwacht nog geen op en top lenteweer. Integendeel, het kan over het algemeen voorlopig weleens te koud blijven voor de tijd van het jaar. En dan kan het ook zomaar zo zijn dat de depressies het gaan overnemen met maarts weer: sneeuw, hagelbuien en misschien wel stormachtig…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren