Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Koninklijke kweekschool

Prinses Alexia die op 26 juni zestien jaar wordt, verlaat aan het eind van dit schooljaar Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, waar zij nu in de vierde klas zit.

Zij vervolgt haar opleiding aan het United World College of the Atlantic in Llantwit Major in Wales, de school waar ook haar vader Willem-Alexander zijn middelbareschooltijd afrondde en misschien wel de beste tijd van zijn jonge jaren beleefde.

Het Atlantic College werd in 1962 opgericht door de Duitse pedagoog Kurt Hahn, die eerder de beruchte Gordonstoun-kostschool in Schotland had gesticht, de school waar prins Charles juist de ongelukkigste tijd van zijn leven had. Gordonstoun dankte haar afschrikwekkende reputatie aan de harde (Duitse) orde en tucht. Maar Hahn was met de jaren milder geworden en ik kan me niet voorstellen dat prins Constantijn en prinses Laurentien hun zoon Claus-Casimir naar Gordonstoun zouden hebben gestuurd als het nog steeds, volgens Charles, ’de hel op aarde’ was.

Hahn richtte begin jaren zestig nieuwe scholen op in zijn zoektocht naar nieuwe en vreedzame oplossingen in een naoorlogse wereld die werd verscheurd door politieke, raciale en economische verdeeldheid. Hij had een college voor ogen voor studenten die al geworteld waren in hun eigen culturen, maar ontvankelijk genoeg waren om van anderen te leren. Leerlingen uit alle landen waren welkom. De studenten zouden puur op verdienste en potentieel worden geselecteerd, ongeacht ras, religie, nationaliteit en achtergrond. De eerste school was het Atlantic College, waar Willem- Alexander zich na de derde klas van zijn Haagse middelbare school meldde. Er was een goede reden voor. Thuis boterde het niet meer met zijn ouders.

Letterlijk zei hij: “Mijn ouders vonden zichzelf niet vervelend, ik vond mijzelf niet vervelend, we vonden alleen elkaar vervelend.” Hij wilde op dat moment geen koning worden, deed nauwelijks wat aan school, hij rookte en reed rond op een opgevoerde brommer. Meer een schoffi e dus een aanstaand staatshoofd. Het Atlantic College veranderde hem volledig. Hij werd er door niemand herkend en voelde zich volledig thuis tussen het internationale gezelschap. Paparazzi waren er zelden en op afstand begon de kroonprins ineens zijn ouders te missen.

Hij kwam dan ook als een ander mens terug. Voor zover bekend gelden de kroonprinsessen Leonor van Spanje en Elisabeth van België als ideale dochters. De laatste rondde er haar middelbare school af en onlangs werd bekend dat ook Leonor naar Wales zal gaan. Willem-Alexander heeft duidelijk aan alle hoven reclame gemaakt voor de school, de eerste plek waar hij zich echt vrij voelde en – ook belangrijk – één met de groep. Hij kon er zijn eigen leven leiden, zonder bemoeienis van zijn ouders en bouwde al snel een eigen netwerkje op waar hij vaste klant werd bij de tabakswinkel, de lokale theesalon en het gokkantoor. De opleiding is geen voorbereiding op de troon, dat moet je alléén doen. Op Atlantic College leer je het tegenovergestelde: dat je alles kunt bereiken door de handen ineen te slaan. Voor de Spaanse en Belgische kroonprinses is dat laatste van belang: zij moeten hun verdeelde landen verenigen. Willem-Alexander hoefde zich slechts met zijn familie te verzoenen…

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS

22 maart
Prins Pieter-Christiaan is jarig. De derde zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven wordt 49 jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren