Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Van Excellentie naar Sterrenslag

De strijd om een plekje op het politieke pluche is alweer twee weken voorbij en nu wordt druk gewerkt aan het wie, wat en hoe van een nieuw kabinet. Tegenwoordig zit je daar als kijker en luisteraar zo goed als zelf bij. In ieder hoekje van het Binnenhof is wel een politiek journalist met pen, camera en microfoon te vinden.

De met corona besmette Ollongren en Jorritsma kunnen daarover meepraten; een ANPfoto van hun aantekeningen zorgde vorige week nog voor hun aftreden als verkenners van de kabinetsformatie. Dat was vroeger wel anders. Na de oprichting van ons aller Staten-Generaal kon de goedwillende burger zich, op een bezoek aan de publieke tribune na, lange tijd alleen via de krant op de hoogte stellen van het parlementaire nieuws. Er werd verslag gedaan van een debat en voor het beeld werden vaak spotprenttekenaars ingezet. Met de intrede van radio veranderde er niet veel.

Wel besloot men tot het instellen van het oudste bestaande politieke programma: ‘Zendtijd voor politieke partijen’. De verzuiling bracht op radio en televisie vooral een volgzame parlementaire pers mee. De omroepen waren meestal gelieerd aan een politieke partij. Ministers werden door het toenmalig journaille bij iedere vraag nog Excellentie genoemd. Er waren nauwelijks speciale politieke programma’s. Dat veranderde met de beroemde Nacht van Schmelzer in 1966 waarin Norbert Schmelzer zijn eigen kabinet ten val bracht. Dit was politiek drama dat miljoenen burgers aan de buis en radio kluisterde. Programma’s als ‘Den Haag Vandaag’ zagen begin jaren 70 het licht.

Politiek kreeg een vaste plek in de tv-gids en daarmee de huiskamer. Politici als Den Uyl, Van Agt en de mediagenieke Wiegel maakten daar gretig gebruik van. Politici werden entertainers. Ze verschenen opeens in allerlei spelprogramma’s, van ‘Zo Vader, Zo Zoon’ tot het roemruchte ‘Sterrenslag’. Je zou het haast vergeten, maar ook politici zijn soms net echte mensen.

Politici van toen in ‘Sterrenslag’: zoek op Youtube.com naar ‘Sterrenslag 1978’ Filmpje over het aftreden van het kabinet Drees-Van Schaik is te vinden op de website openbeelden.nl Gesprek Wiegel en Van Agt over imago in de politiek op youtube.com. Zoekterm: ‘Splinter, in de politiek’

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren