Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een hoop onzin

Nuchter nadenken zit er voorlopig niet in voor Harry

Het interview van prins Harry en zijn echtgenote Meghan met Oprah Winfrey heb ik drie keer bekeken. De eerste twee keer waren vooral om te kijken waar het nieuws zat. Pas de derde keer keek ik ontspannen en zag ik een ’echte’ Harry en Meghan, een voormalige actrice, die precies leek te weten hoe ze met weinig woorden veel kan insinueren. Iemand die wist hoe ze het publiek moet bespelen, hoe ze de grenzen opzoekt van wat kan en hoe haar woorden een maximale impact hebben. Ik kon me niet voorstellen wat met name Meghan allemaal uitkraamde. Dat ze niet voorbereid was op een leven in een paleis met alle protocol en dat ze zich een ander beeld had voorgesteld over het trouwen met een prins, geloof ik meteen. Maar dat ze niet wist wat een monarch doet en niks van Harry wist en nauwelijks wat van Diana, leek me zeer ongeloofwaardig. Waarom ik zo kritisch ben? Meghan was voordat ze zich verloofde actrice en dan verwacht je dat juist zij gewend is zich in te leven in een rol die ze gaat spelen. Dat betekent – maar misschien ben ik naïef – dat je als met een prins gaat trouwen je gaat inlezen in zijn familie en met name de rol die je gaat vervullen. Dat Meghan zichzelf en haar ongeboren kind racistisch bejegend voelen, moet zeer serieus genomen worden.

Racisme en discriminatie zijn zaken die door buitenstaanders nauwelijks beoordeeld kunnen worden. Iets wat niet racistisch bedoeld is, kan het nog wel zijn. Vrouwen, homoseksuelen, migranten kunnen zich vaak beter inleven in het gevoel niet als gelijkwaardig behandeld te worden, dan de gemiddelde blanke heteroseksuele man. Omgekeerd kunnen mensen die dat aan den lijve ondervonden hebben, soms moeilijker een scheidslijn tussen echte discriminatie en niet slecht bedoelde, maar uiteindelijk weinig fijnzinnige opmerkingen zien. Maar dat Meghan denkt dat zoon Archie geen prins mocht worden vanwege zijn huidskleur is klinkklare onzin. Dat had Harry haar ook kunnen vertellen. In het Verenigd Koninkrijk hebben alle kinderen van het staatshoofd recht op de titel Prins of Prinses en het predicaat Koninklijke Hoogheid. Dat geldt ook voor alle kleinkinderen die van zonen van het staatshoofd afstammen. Achterkleinkinderen hebben meestal geen titel meer, tenzij hun grootvader of grootmoeder het staatshoofd wordt. Meghans zoon Archie zal dus, volgend de huidige regels, recht hebben op de titel Prins zodra zijn grootvader Charles koning wordt. Daarnaast mag hij zich nu al de Earl van Dumbarton noemen omdat hij, na zijn vaders overlijden Hertog van Sussex wordt. Meghan sprak dus onzin toen ze zei dat haar zoon geen titel gekregen had vanwege zijn kleurtje.

Dat Harry haar niet corrigeerde is alleen maar kwalijker. Sowieso is al die drukte om titels vreemd, als het paar zelf steeds zegt het liefst gewoon ‘Harry’en ‘Meghan’ te zijn. Maar Harry is kennelijk zo verliefd, dat nuchter nadenken er voorlopig niet meer inzit, helaas. Hij deed me denken aan onze prinses Margarita, die uit pure verliefdheid meeging in alle complotten die haar man Edwin de Roy van Zuydewijn zag. Ik doe Meghan te kort als ik haar met Margarita’s ex-man vergelijk. Hij is naar mijn mening een gestoorde gek, terwijl Meghan dat zeker niet is. Maar Harry is waarschijnlijk zo getraumatiseerd door de dood van zijn moeder, dat hij Meghan nu op alle fronten de steun zal geven die zijn moeder niet kreeg. Maar zijn moeder krijgt hij niet meer terug. En ik vrees dat hij Meghan hoe dan ook ooit gaat kwijtraken. Misschien moet Harry eens met Margarita gaan praten.

Margarita trouwde in 2001 met Edwin de Roy van Zuydewijn en ging uit pure verliefdheid mee in zijn complotdenken.

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren