Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Dat was nog eens ijspret!

Nee, wéér geen Elfstedentocht dit jaar. Al lag het nu eens niet (alleen) aan de ijsconditie. Maar wat heeft iedereen kunnen genieten van de winterse omstandigheden! We konden wandelen (zelfs langlaufen) in de prachtige natuur, sneeuwballen gooien, sleetje rijden, glijden en schaatsen.

Minister-president Mark Rutte zei in een persconferentie over de verlenging van de avondklok te hopen dat de vrieskou nog lang zou aanhouden. “Ik vind het fantastisch. Dit is waarom we in Nederland wonen.

We leven nu in het mooiste schilderij uit de zeventiende eeuw. Prachtig!” Het beroemdste schaatsschilderij ter wereld is misschien wel ‘Winterlandschap met schaatsers’ van Hendrick Avercamp uit circa 1608 (Eppo van Nispen noemde het al in MM5). Het is te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam en op internet zelfs op alle details te bestuderen (zie onderaan). Het is een typisch werk van de doofstomme schilder Avercamp (1585-1634) die vanwege zijn woonplaats de bijnaam ‘De Stomme van Kampen’ had. Avercamp schilderde landschappen en specialiseerde zich in wintertaferelen (zogenoemde ‘wintertjes’).

Niet zo gek, want in zijn tijd waren de winters vaak lang en extreem koud. Hij maakte meer dan honderd van dit soort werken, die zó populair waren, dat hij ze het hele jaar door schilderde, ook in de zomer. Verspreid over dit hele schilderij, waarop bijna tweehonderd personen voorkomen, vertelt Avercamp allerlei kleine en vaak grappige anekdotes die goed te zien zijn op de website van het Rijks. Kunt u op die website bijvoorbeeld de volgende details terugvinden?

■ De hooimijt met daarin een liefkozend paartje.
■ De rietsnijder die onverstoorbaar doorgaat met zijn werk.
■ Kolf, de zeventiende-eeuwse voorloper van ijshockey.
■ Een mannetje dat plast tegen een boom.
■ Iemand die in een gekantelde boot een grote boodschap doet.

De signatuur van Avercamp staat overigens rechts op een deur: HAenricus Av.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren